2010 Το δικαίωμα να γνωρίζεις

Πρώτες βοήθειες σε εγκυμοσύνη και τοκετό

Η Θεοδότα Χασάπη εμβαθύνει περισσότερο σε δεύτερη παρουσίαση το ζήτημα «Πρώτες βοήθειες σε εγκυμοσύνη, τοκετό και λοχεία». Με αφετηρία την παρουσίαση αυθεντικών περιστατικών από την κλινική εμπειρία αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της οργονοθεραπείας σε δύσκολες ή κρίσιμες καταστάσεις.

Εξηγείται από οργονομική σκοπιά πώς λειτουργεί η ανθρώπινη φύση, τι είναι φυσικός τοκετός και πώς πρέπει να γίνεται ο φυσικός τοκετός, ενώ παρουσιάζονται ζητήματα διαταραχής του τοκετού που είναι δυνατό να συμβούν στη διαδικασία τεχνικών των λεγόμενων φυσικών μεθόδων τοκετού.

Η αποτελεσματικότητα της οργονοθεραπείας σε καταστάσεις κρίσης

Με την παρουσίαση αυθεντικών κλινικών περιστατικών αναδεικνύεται «Η αποτελεσματικότητα της οργονοθεραπείας σε καταστάσεις κρίσης» όταν παιδιά και γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα ή βρίσκονται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ομιλήτρια είναι η ψυχίατρος Τάνια Ζώτου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2010.

Η εφηβεία

Αναλύεται το δυσκολότερο στάδιο της συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών, «Η εφηβεία». Ομιλήτρια είναι η Τάνια Ζώτου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται το Μάρτιο του 2010.

Η υγιής και η παθολογική επιθετικότητα

Εξετάζεται το κρίσιμο ζήτημα των καιρών μας, «Η υγιής και η παθολογική επιθετικότητα». Παρουσιάζονται τα αίτια που μετατρέπουν την υγιή επιθετικότητα σε νευρωτική και προτείνονται λύσεις. Ομιλήτρια είναι η Θεοδότα Χασάπη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται τον Απρίλιο του 2010.

Επιστημονικές προκλήσεις με το άνοιγμα των αρχείων του Ράιχ

Για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός των συνόρων των Η.Π.Α. ένας κορυφαίος εκπρόσωπος του Μουσείου Βίλχελμ Ράιχ. Ο υποδιευθυντής του μουσείου, Κέβιν Χίντσι (Kevin Hinchey) έρχεται στην Ελλάδα καλεσμένος από τον Ε.Σ.Ο. το Μάρτιο του 2010. Μιλά μπροστά σε πολυπληθές κοινό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αναπτύσσοντας το θέμα: «Επιστημονικές προκλήσεις με το άνοιγμα των αρχείων του Ράιχ» και προβάλλεται το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ράιχ, «Το δικαίωμα να γνωρίζεις» δημιουργίας του Κέβιν Χίντσι.
2010 HincheyΣτιγμιότυπο από την ομιλία του υποδιευθυντή του Μουσείου Βίλχελμ Ράιχ, Κέβιν Χίντσι, στην Αθήνα. Αριστερά ο Κέβιν Χίντσι και δεξιά η ψυχίατρος Τάνια Ζώτου μεταφράζοντας την ομιλία του.

Προβολή της ταινίας «Σάμερχιλ»

Προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη στο ιατρείο της Τάνιας Ζώτου τηλεοπτική μίνι σειρά με τίτλο «Σάμερχιλ» γυρισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Σάμερχιλ και σε ρόλο κομπάρσων αρκετούς μαθητές του σχολείου. Η πλοκή της ταινίας ξετυλίγεται γύρω από τη ζωή δύο νέων μαθητών παρουσιάζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν και το πώς επιλύονται μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του Σάμερχιλ.

Η σειρά διαπραγματεύεται επίσης τη δικαστική διαμάχη μεταξύ Σάμερχιλ και υπουργείου Παιδείας της Αγγλίας, η οποία κατέληξε υπέρ του Σάμερχιλ. Σημειώνεται ότι η ταινία προτάθηκε το 2008 για τρία βραβεία BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), τα οποία είναι τα βρετανικά βραβεία κινηματογράφου και τηλεόρασης.

2010 HatziΗ Νανά Χατζή στο Σάμερχιλ με μαθητές του σχολείου όταν εργαζόταν εκεί.

Προτάθηκε για βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία της, βραβείο σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. Έλαβε τα βραβεία σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.

Η παρουσίαση έγινε από την εκπαιδευτικό, εκπρόσωπο του Σάμερχιλ στην Ελλάδα Νανά Χατζή.