Συγγραφικό έργο

Μια μικρή εισαγωγή για το μεγάλο συγγραφικό έργο του Βίλχελμ Ράιχ

reich labcoat 01Ο Ράιχ ξεκίνησε την παραγωγή συγγραφικού έργου πολύ νωρίς, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Οι εργασίες του ενθουσίασαν τον Φρόιντ, ο οποίος διαβλέποντας την ευφυΐα του τον προώθησε στην ιεραρχία της οργάνωσής του, επιτρέποντάς του, να ασκεί επαγγελματικά την ψυχανάλυση, πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική, αλλά και επιτρέποντάς του από το 1924, δύο μόλις χρόνια μετά την αποφοίτησή του, να γίνει διευθυντής των Τεχνικών Σεμιναρίων Ψυχαναλυτικής Θεραπείας στην Πολυκλινική της Βιέννης, μια εξέχουσα και κρίσιμη θέση λόγω της βαρύτητας που είχε στην εκπαίδευση των νεότερων ψυχαναλυτών, θέση που διατήρησε μέχρι το 1930.

Η ζωή του Ράιχ ξετυλίγεται στη διάρκεια σημαντικών ιστορικών περιόδων στις οποίες διαδραματίζονται γεγονότα τα οποία χαράζουν και διαφοροποιούν αμετάκλητα την πορεία του κόσμου μας, όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπου υπηρέτησε στο ιταλικό μέτωπο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και στη συνέχεια ο Ψυχρός Πόλεμος, ενώ οι κοινωνικές αναταραχές στις οποίες συμμετείχε και παρακολουθούσε (όπως η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία, κ.λπ.) έβαλαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του και έσπρωξαν κοντά στα όρια καταστροφής την επαγγελματική και επιστημονική του καριέρα. (Διαβάστε το άρθρο "Κοινωνικό πλαίσιο" για να πληροφορηθείτε τους τίτλους των βιβλίων που η ανάγνωσή τους θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε εύκολα τα πολύ δύσκολα χρόνια που έζησε ο Ράιχ).

Το εξαιρετικά απίστευτο γεγονός που συμβαίνει με τον Ράιχ είναι ότι αν και ζει σε εκείνους τους πολύ ταραχώδεις και "άρρωστους" καιρούς κι ενώ ταυτόχρονα αναγκάζεται να μεταναστεύει από κράτος σε κράτος με ασυνήθιστη συχνότητα, παράλληλα εμφανίζει πλούσιο και πολύπλευρο διδακτικό και συγγραφικό έργο προσφέροντας συνεχώς στην ανθρωπότητα σημαντικές ανακαλύψεις.

Στη διάρκεια των παραγωγικών χρόνων του μεταξύ των ετών 1919-1957 έδωσε αμέτρητες διαλέξεις, έγραψε 940 μονογραφίες, περίπου 20 βιβλία όταν ζούσε και 9 τόμους που δημοσιεύθηκαν μετά το θάνατό του, (γύρω στις 6.500 σελίδες συνολικά), 117 άλλα κείμενα, όπως σχόλια, κ.λπ. εκατοντάδες σελίδες που αφορούν θέματα της δικαστικής διαμάχης του με την FDA, αλλά και πολλές δεκάδες χιλιάδες χειρόγραφες σελίδες που υπάρχουν στα πρώην απόρρητα αρχεία του (άνοιξαν το 2007, πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του και βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ), περιμένοντας τους μελετητές της οργονομίας να αντλήσουν πολύτιμα δεδομένα από αυτά.

Tο σύνολο του έργου του Ράιχ δικαίως τον χαρακτηρίζει ως τον πολυγραφότερο επιστήμονα του 20ού αιώνα. Ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός που αναδεικνύεται από τα γραπτά του, εάν τα παρακολουθήσουμε βήμα - βήμα, είναι η αδιάκοπη κλινική έρευνα και ο θεωρητικός προβληματισμός του για τις επιπτώσεις της δεσμευμένης λίμπιντο στο άτομο, αλλά και στην κοινωνία, όπως φάνηκε με το κίνημα σεξ-πολ του οποίου ήταν η κυριότερη ηγετική προσωπικότητα. Ένα ακόμα δεδομένο που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι το γεγονός ότι ακριβώς αυτή η έρευνα τού έδειξε τα αδιέξοδα της ψυχανάλυσης, ωθώντας τον πιεστικά σε περαιτέρω έρευνα, η οποία χωρίς ο ίδιος να το επιδιώξει, ανέδειξε την απόσταση των κλινικών και εργαστηριακών του ευρημάτων με τις ψυχαναλυτικές θεωρίες.

Η προέκταση των ερευνών του στο βιοφυσικό χώρο εξαιτίας των αμέτρητων "γιατί;" που αναδύονταν από τις κλινικές παρατηρήσεις του προκάλεσε την ανάδυση με νομοτελειακή αναγκαιότητα των ανακαλύψεών του σχετικά με τη μυϊκή και χαρακτηρολογική θωράκιση, τη δεσμευμένη ροή της βιο-ενέργειας στο σώμα και την ανακάλυψη των βιόντων, τα οποία ανέδειξαν, μαζί με χιλιάδες άλλα εργαστηριακά ευρήματα, την αναμφισβήτη ύπαρξη της κοσμικής οργόνης.

Αφιερώνει στο Φρόιντ το πρώτο του βιβλίο

Το 1927 ο Ράιχ είναι 30 ετών. Έχει ήδη γράψει δεκάδες μονογραφίες σχετικές με ψυχαναλυτικά ζητήματα και κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο "Der Function des Orgasmus. Zur Psychopathologie und zur Soziologie des Geschlechtslebens". ("Η λειτουργία του οργασμού: Σχετικά με την ψυχοπαθολογία και κοινωνιολογία της σεξουαλικής ζωής" - 206 σελίδες), το οποίο ένα χρόνο πριν, στις 6 Μαϊου, είχε αφιερώσει με τη μορφή χειρογράφων στον Φρόιντ για τα 70ά του γενέθλια.

Πολλές δεκαετίες αργότερα το Μουσείο Ράιχ θα αλλάξει τον τίτλο σε "Genitality" ("Γενετησιότητα") για να μη συγχέεται με το βιβλίο του "Η λειτουργία του οργασμού".

Το 1930 κυκλοφορεί το βιβλίο του "Geschlechtareife, Enthaltsamkeit, Ehemoral". ("Σεξουαλική ωριμότητα, εγκράτεια και συζυγική ηθική" - 184 σελίδες). Είναι η πρώτη μορφή του βιβλίου "Η σεξουαλική επανάσταση". Μετά τέσσερις βελτιώσεις το βιβλίο αυτό θα λάβει την τελική του δομή το 1952.

Το 1932 κυκλοφορεί το βιβλίο του "Der Einbruch Der Sexualmoral", ("Η εισβολή της σεξουαλικής ηθικής" - 137 σελίδες). Θα λάβει την τελική του μορφή το 1952.

Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί το βιβλίο του "Der Sexuelle Kampf der Jugend", ("Ο σεξουαλικός αγώνας των νέων" - 152 σελίδες).

Το 1933 εκδίδεται το έργο του "Charaktaranalyse: Technik und Grundlagen. Fuer Stusierende und Praktizierende Analytiker", το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο μέρος για το μνημειώδες βιβλίο του "Η ανάλυση του χαρακτήρα" - 288 σελίδες).

Τον ίδιο χρόνο με βάση τις κλινικές παρατηρήσεις, όσο και τη μεγάλη εμπειρία του μέσα από το κίνημα Σεξουαλικής Πολιτικής (sex-pol) για την παθητικότητα και τον παραλογισμό των μαζών που φέρνει τον Χίτλερ στην εξουσία κυκλοφορεί ένα ακόμα μνημειώδες βιβλίο, το οποίο θα γνωρίσει αρκετές βελτιώσεις στη συνέχεια, το "Massenpsychologie des Faschismus", ("Η μαζική ψυχολογία του φασισμού" - 292 σελίδες).

Το 1934 κυκλοφορεί δοκίμιο με το οποίο επιχειρεί μια πρώτη και τελευταία προσπάθεια ενοποίησης μαρξισμού και ψυχανάλυσης με τίτλο: "Dialekticher Materialismus und Pychoanalyse", ("Διαλεκτικός υλισμός και ψυχανάλυση" - 60 σελίδες).

Τον ίδιο χρόνο με το ψευδώνυμο Ernst Parell κυκλοφορεί την μπροσούρα "What is Class Consciousness", ("Τι είναι ταξική συνείδηση" - 72 σελίδες).

Ο Ράιχ βρίσκεται ήδη στη Νορβηγία και ξεκινά την έκδοση ενός επιστημονικού - πολιτικού περιοδικού με τίτλο "Zeitschrift für Politische Psychologie und Sexualökonomie". Διακόπτεται η έκδοσή του το 1938, ένα χρόνο πριν τη μετανάστευση του Ράιχ στις ΗΠΑ.

Το 1934 επανεκδίδεται βελτιωμένο το κλασικό πλέον βιβλίο του "Massenpsychologie des Faschismun", ("Η μαζική ψυχολογία του φασισμού" – 292 σελίδες).

Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί το δοκίμιο "Psychischer Kontakt und Vegetative Stroemung", ("Ψυχική επαφή και νευροφυτικό ρεύμα" - 61 σελίδες), το οποίο θα αποτελέσει μέρος από το κλασικό έργο του "Η ανάλυση του χαρακτήρα".

Το 1936 κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του βιβλίου: "Die Sexualitaet im Kulturkampf'", που έχουμε γνωρίσει ως "Η σεξουαλική επανάσταση" - 247 σελίδες).

Το 1937, μια δεκαετία μετά τη δημοσίευση του πρώτου του βιβλίου βρίσκουμε τον Ράιχ στο Όσλο, όπου μετά από συνεχείς μεταναστεύσεις, διεξάγει πρωτοποριακά πειράματα τα αποτελέσματα των οποίων παραμένουν μέχρι σήμερα αξεπέραστα.

Εκδίδει το δοκίμιό του "Experimentelle Ergebnisse Ueber die Elektrische Funktion von Sexualitaet und Angst", "Η πειραματική διερεύνηση της ηλεκτρικής λειτουργίας της σεξουαλικότητας και του άγχους" - 55 σελίδες). Πρόκειται για μοναδικά εργαστηριακά ευρήματα στα οποία έχει δοθεί από τον Ράιχ μεγαλοφυής ανάλυση, που θα ενσωματωθεί αργότερα στο βιβλίο του "The Bioelectrical Investigation of Sexuality and Anxiety", ("Η βιοηλεκτρική έρευνα της σεξουαλικότητας και του άγχους").

Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί το δοκίμιο με τίτλο: "Orgasmusreflex, Musskelhaltung und Koerperausdruck", ("Το ανακλαστικό του οργασμού και η τεχνική της ανάλυσης του χαρακτήρα στη νευροφυτοθεραπεία" - 30 σελίδες), το οποίο ενσωματώνεται αργότερα στο βιβλίο "Η ανάλυση του χαρακτήρα".

Το 1938 κυκλοφορεί το μνημειώδες έργο "Die Bione", ("Τα βιόντα" - 205 σελίδες). Τον ίδιο χρόνο η εταιρεία "ISL" μετά από αίτηση του Ράιχ, παράγει αρκετών χιλιομέτρων φιλμ με τίτλο: "Preliminary Life Forms from Swelling Earth Coal and Soot", με το οποίο αποδεικνύεται η ύπαρξη αυτών των μεταβατικών μορφών ζωής.

Το 1939 κυκλοφορεί το δοκίμιό του με τίτλο: "Bion Experiments on the Cancer Problem", ("Το πείραμα των βιόντων και το πρόβλημα του καρκίνου" - 30 σελίδες), θα ενσωματωθεί αργότερα στο βιβλίο "Η βιοπάθεια του καρκίνου".

Το 1942 ο Ράιχ εκδίδει το μνημειώδες έργο του για πρώτη φορά σε αγγλική γλώσσα: "Τhe Discovery of the Orgone", Vol. I: The Function of the Orgasm", ("Η ανακάλυψη της οργόνης 1ος τόμος: Η λειτουργία του οργασμού" - 368 σελίδες).

Τον ίδιο χρόνο ο Ράιχ ξεκινά την έκδοση του περιοδικού "International Journal of Sex-Economy and Orgone-Research" Vol. 1, με κείμενα δικά του και συνεργατών του. ("Διεθνές περιοδικό σεξουαλικής οικονομίας και έρευνας της οργόνης"). Εκδότης είναι ο Theodore Wolf (1), και περιέχει κείμενα του Ράιχ και συνεργατών του (2).

Το 1943 εκδίδεται το περιοδικό "International Journal of Sex-Economy and Orgone-Research" Vol 1.

Το 1944 εκδίδεται το περιοδικό "International Journal of Sex-Economy and Orgone-Research" Vol. 2.

Το 1945 εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα, το κλασικό έργο του "Character-Analysis". ("Η ανάλυση του χαρακτήρα" - 328 σελίδες) (3).

Τον ίδιο χρόνο επανεκδίδεται στα αγγλικά σε τρίτη βελτιωμένη έκδοση το βιβλίο του: "The Sexual Revolution", ("Η σεξουαλική επανάσταση" - 273 σελίδες).

Το 1945 εκδίδει το περιοδικό "International Journal of Sex-Economy and Orgone-Research" Vol. 3.

Το 1946 εκδίδει αναθεωρημένο σε τρίτη έκδοση στην αγγλική γλώσσα, το κλασικό έργο του "The Mass Psychology of Fascism". ("Η μαζική ψυχολογία του φασισμού" - 344 σελίδες).

Το 1947 δύο δεκαετίες μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου του ο Ράιχ είναι πλέον 50 ετών.

Τον ίδιο χρόνο εκδίδει το περιοδικό "Annals of the Orgone Institute". Nο 1. ("Χρονικά του Ινστιτούτου Οργόνης").

Το 1948 εκδίδει ένα ακόμα κλασικό έργο του "Listen Little Man!" ("Άκου ανθρωπάκο!" - 126 σελίδες).

Τον ίδιο χρόνο εκδίδεται σε δεύτερη έκδοση το κλασικό βιβλίο του: "The Discovery of the Orgone, Vol. 1: The Function of the Orgasm". ("Η ανακάλυψη της οργόνης 1ος τόμος: Η λειτουργία του οργασμού" - 325 σελίδες).

Τον ίδιο χρόνο εκδίδει το μνημειώδες έργο του "The Discovery of the Orgone, Vol. 2: The Cancer Biopathy". ("Η ανακάλυψη της οργόνης 2ος τόμος: Η βιοπάθεια του καρκίνου" - 409 σελίδες).

Το 1948 παράγει αρκετά χιλιόμετρα φιλμ στο οποίο εμφανίζονται βιόντα και καρκινικά κύτταρα να ακινητοποιούνται ή να πεθαίνουν από την ακτινοβολία βιόντων ακόμα και όταν βρίσκονταν σε απόσταση από τα βιόντα. Η συνεργάτης του νοσοκομειακή τεχνική φωτογράφος από το Νοσοκομείο του Όσλο Kari Berggrav αναφέρει ότι ο Ράιχ είχε αποτυπώσει τα βιοντικά φαινόμενα σε οκτώ (8) φιλμ.

Επίσης, τον ίδιο χρόνο παράγει φιλμ στο οποίο αναγνωρίζεται σαφώς η κινητήρια δύναμη της οργονοενέργειας.

Το 1949 εκδίδει σε τρίτη ανανεωμένη έκδοση το κλασικό βιβλίο του "Character Analysis". ("Η ανάλυση του χαρακτήρα" - 516 σελίδες).

Το 1949 κυκλοφορεί το βιβλίο του "Ether, God, and Devil", ("Αιθέρας, Θεός και Διάβολος" – 127 σελίδες), το οποίο δημοσιεύεται επίσης στο περιοδικό του "Annals of the Orgone Institute".

Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί το περιοδικό με κείμενα του Ράιχ και συνεργατών του:

 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 1, No. 1. ("Δελτίο οργονοενέργειας", Ιανουάριος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 1, No. 2". (Απρίλιος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 1, No. 3. (Ιούλιος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 1, No. 4. (Οκτώβριος)

Το 1949 με έγκριση και επιμέλεια από τον Ράιχ κυκλοφορεί από τη γραμματέα του Lois Wyvell ένα τεύχος του περιοδικού:
"Towards Self Regulation: A Report by the Committee for Self-Regulation", ("Η πορεία προς την αυτορύθμιση: Μια αναφορά της επιτροπής για την αυτορύθμιση").

Το 1950 εκδίδεται το περιοδικό:

 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 2, No. 1. (Ιανουάριος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 2, No. 2. (Απρίλιος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 2, No. 3. (Ιούλιος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 2, No. 4. (Οκτώβριος)

Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί το περιοδικό "Orgone Energy Emergency Bulletin" Vol. 1. ("Έκτακτο δελτίο οργονοενέργειας", Δεκέμβριος).

Το 1951 εκδίδει το βιβλίο "Cosmic Superimposition", ("Κοσμική υπέρθεση" - 130 σελίδες). Αυτό το βιβλίο γράφεται στη διάρκεια της καταστροφικής δίνης που προκαλεί το "πείραμα όρανουρ" κι ενώ είναι άρρωστος εξαιτίας αυτού του πειράματος.

Επίσης τον ίδιο χρόνο εκδίδεται το περιοδικό:

 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 3, No. 1. (Ιανουάριος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 3, No. 2. (Απρίλιος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 3, No. 3. (Ιούλιος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 3, No. 4. (Οκτώβριος)

Το Οκτώβριο του 1951 κυκλοφορεί το δοκίμιο – βιβλίο "The Oranur experiment, First Report (1947-1951)", ("Το πείραμα όρανουρ, πρώτη αναφορά", - 344 σελίδες), στο οποίο περιγράφονται τα συγκλονιστικά, απίστευτα και ταυτοχρόνως πολύ δυσμενή φαινόμενα από αυτό το πείραμα. Περιέχεται και στο "Orgone Energy Bulletin" Vol. 3, No 4.

Το 1951 κυκλοφορεί επίσης την μπροσούρα με τίτλο: "The Orgone energy Accumulator: Its Scientific and Medical Use". ("Ο συσσωρευτής οργόνης: η επιστημονική και ιατρική του χρήση" - 56 σελίδες).

Το 1952 εκδίδει το περιοδικό:

 • "Orgone Energy Bulletin". Vol. 4, No. 1. (Ιανουάριος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 4, No. 2. (Απρίλιος)
 • "Orgone Energy Bulletin", Vol. 4, No. 3. (Ιούλιος)
 • "Orgone Energy Bulletin". Vol. 4, No. 4. (Οκτώβριος)

Το 1952 ο Ράιχ επανεκδίδει βελτιωμένο το βιβλίο "The Sexual Revolution", ("Η σεξουαλική επανάσταση" - 263 σελίδες).

Το 1952 εκδίδεται η μπροσούρα "Orgonomic Diagnosis of Cancer Biopathy", "Οργονομική διάγνωση της βιοπάθειας του καρκίνου" γραμμένη από το γιατρό οργονομιστή Chester M. Raphael και την Helen E. MacDonlald, Ph.D., βασισμένη σε διάλεξη του Ράιχ στο Όργονον σχετικά με τη βιοπάθεια του καρκίνου, που δημοσιεύθηκε αρχικά στο "Orgone Energy Bulletin", το 1952. (128 σελίδες).

Τον ίδιο χρόνο επανεκδίδεται βελτιωμένο σε τρίτη έκδοση το βιβλίο του "The Invasion of Compulsory Sex-Morality" ("Η εισβολή της ψυχαναγκαστικής ηθικής" - 205 σελίδες).

Το 1953 εκδίδεται το κλασικό έργο του "The Murder of Christ". ("Η δολοφoνία του Χριστού" - 228 σελίδες).

Το 1953 εκδίδει το περιοδικό:

 • "Orgone Energy Bulletin". Vol. 5, No. 1, 2. (Μάρτιος)
 • "Orgone Energy Bulletin". Vol. 5, No. 3, 4. (Σεπτέμβριος)

To 1953 εκδίδει το βιβλίο "People in Trouble", ("Άνθρωποι σε μπελάδες" - 214 σελίδες).

Το 1953 ο Ράιχ αναγκάζεται, μετά τις συκοφαντικές φήμες που κυκλοφορούσαν σε βάρος του, να δημοσιεύσει τα δεδομένα σχετικά με τις συζητήσεις του με τον Αϊνστάιν, τα οποία αποκαλύπτουν είτε την επιστημονική ανεπάρκεια του Αϊνστάιν είτε τη σκόπιμη απόκρυψη της επιστημονικής αλήθειας από το μεγάλο σοφό, η οποία αφορούσε την ανακάλυψη της οργόνης από τον Ράιχ! Η αποκαλυπτική μπροσούρα έχει τίτλο: "The Einstein Affair: Biographical Material", ("Η υπόθεση Αϊνστάιν" – 100 σελίδες).

Το 1954 με κείμενα δικά του και συνεργατών του εκδίδει το περιοδικό Cosmic Orgone Engineering": ("Κοσμική μηχανική της οργόνης").

 • "CORE", Vol. 6, No. 1-4. (Ιανουάριος).
 • "CORE", Vol. 7, No. 1, 2. (Μάρτιος).
 • "CORE", Vol. 7, No. 1, 2. (Δεκέμβριος).

Το 1955 ύστερα από παρότρυνση του Ράιχ ο γιατρός οργονομιστής και υπεύθυνος για την εκπαίδευση γιατρών οργονομιστών Έλσγουορθ Μπέικερ ξεκινά την έκδοση του περιοδικού: "Orgonomic Medicine". ("Οργονομική ιατρική").

Ο Ράιχ μετά τη συνέντευξη που έδωσε το 1952 στο διευθυντή των αρχείων του Φρόιντ όπου αναφέρθηκε εκτενώς στον {/tip ::Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Reich Speaks of Freud».}δάσκαλό του{/tip}, σχολιάζει με άρθρο του στο "Orgonomic Medicine" το ζήτημα: "The Re-emergence of Freud's 'Death Instinct' as DOR Energy" ("Η επαναφορά του ενστίκτου του θανάτου ως Θ.ΟΡ.").

Το 1956, με την έγκριση και τις υποδείξεις του Ράιχ συνεχίζεται η δημοσίευση από τον Έλσγουροθ Μπέικερ, συνεργάτη και μαθητή του Ράιχ, του περιοδικού: "Orgonomic Medicine".

Το 1957 (πριν φυλακιστεί ο Ράιχ το Μάρτιο) εκδίδεται το βιβλίο του "Contact with Space – Oranur Second Report (1951-1956)", ("Επαφή με το Διάστημα – δεύτερη αναφορά στο όρανουρ" – 266 σελίδες).

Τον ίδιο χρόνο – στις 3 Νοεμβρίου – πεθαίνει ή δολοφονείται στη φυλακή και "κατακρατούνται" θεωρούμενα ως ιδιοκτησία της φυλακής(!) (δηλαδή εξαφανίζονται) τα χειρόγραφα ενός ακόμα βιβλίου του με τίτλο "Creation" (Δημιουργία), στα οποία υπήρχαν εξισώσεις οι οποίες έλυναν το πρόβλημα της βαρύτητας και αντιβαρύτητας.

Τα βιβλία του Ράιχ σε τίτλους:

 • "Der Function des Orgasmus. Zur Psychopathologie und zur Soziologie des Geschlechtslebens". ("Η λειτουργία του οργασμού: Σχετικά με την ψυχοπαθολογία και κοινωνιολογία της σεξουαλικής ζωής").
 • "Der Einbruch Der Sexualmoral", ("Η εισβολή της σεξουαλικής ηθικής").
 • "Der Sexuelle Kampf der Jugend", ("Ο σεξουαλικός αγώνας των νέων").
 • "Massenpsychologie des Faschismus", ("Η μαζική ψυχολογία του φασισμού").
 • "Dialekticher Materialismus und Pychoanalyse", ("Διαλεκτικός υλισμός και ψυχανάλυση").
 • "What is Class Consciousness", ("Τι είναι ταξική συνείδηση").
 • "Die Bione", ("Τα βιόντα").
 • "Τhe Discovery of the Orgone, Vol. I: The Function of the Orgasm", ("Η ανακάλυψη της οργόνης 1ος τόμος: Η λειτουργία του οργασμού").
 • "Character-Analysis". ("Η ανάλυση του χαρακτήρα").
 • "Listen Little Man!" ("Άκου ανθρωπάκο!").
 • "The Discovery of the Orgone, Vol. 2: The Cancer Biopathy". (Η ανακάλυψη της οργόνης 2ος τόμος: Η βιοπάθεια του καρκίνου").
 • "Ether, God, and Devil", ("Αιθέρας, Θεός και Διάβολος").
 • "Cosmic Superimposition", ("Κοσμική υπέρθεση").
 • "The Oranur experiment, First Report (1947-1951)", ("Το πείραμα όρανουρ, πρώτη αναφορά").
 • "The Orgone energy Accumulator: Its Scientific and Medical Use". ("Ο συσσωρευτής οργόνης: η επιστημονική και ιατρική του χρήση").
 • "The Sexual Revolution", ("Η σεξουαλική επανάσταση").
 • "The Murder of Christ". ("Η δολοφoνία του Χριστού").
 • "People in Trouble", ("Άνθρωποι σε μπελάδες").
 • "The Einstein Affair: Biographical Material", ("Η υπόθεση Αϊνστάιν").
 • "Contact with Space – Oranur Second Report (1951-1956)", ("Επαφή με το Διάστημα – δεύτερη αναφορά στο όρανουρ").
 • "Creation" ("Δημιουργία").

Βιβλία και Περιοδικά με κείμενα του Ράιχ που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του

 • "Selected Writings". ("Ανάλεκτα" - 557 σελίδες. Εκδόθηκε το 1960).
 • "Reich Speaks of Freud". ("Ο Ράιχ μιλά για τον Φρόιντ - 296 σελίδες. Εκδόθηκε το 1967). Στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Πύλη, με τίτλο "Ο Φρόιντ κι εγώ".
 • "The Journal of Orgonomy", ("Το περιοδικό της οργονομίας"), εκδίδεται συνεχώς από το 1967 (δύο τεύχη ανά έτος), με κείμενα του Ράιχ και συνεργατών του αρχικά και στη συνέχεια με κείμενα επιστημόνων, κυρίως μελών του Αμερικανικoύ Κολεγίου της Οργονομίας. Στην ελληνική γλώσσα "Το περιοδικό της οργονομίας" έχει κυκλοφορήσει με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση μελών του Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας σε 12 τεύχη έως σήμερα.
 • SEX-POL ESSAYS, 1929-1934 (Δοκίμια σεξουαλικής πολιτικής, 1929-1934 – 378 σελίδες. Εκδόθηκε το 1972). Κυρίως αποτελείται από την ένωση τριών βιβλίων του Ράιχ "Διαλεκτικός υλισμός και ψυχανάλυση", "Η εισβολή της σεξουαλικής ηθικής", και "Τι είναι ταξική συνείδηση". Υπάρχουν και ορισμένα άλλα γραπτά του Ράιχ.
 • "Early Writings, Volume One". ("Πρώιμα γραπτά" - 332 σελίδες. Εκδόθηκε το 1975).
 • "Children of the Future". ("Τα παιδιά του μέλλοντος" - 240 σελίδες. Εκδόθηκε το 1983). Στην ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αποσπερίτης.
 • "Record of a Friendship – The Correspondence of Wilhelm Reich and A. S. Neil. 1936-1952". ("Το ιστορικό μιας φιλίας: η αλληλογραφία Βίλχελμ Ράιχ και και Α. Σ. Νιλ" - 448 σελίδες. Εκδόθηκε το 1984). Στην ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αποσπερίτης με τίτλο: "Η καταγραφή μιας φιλίας: Η αλληλογραφία μεταξύ Βίλχελμ Ράιχ και Α. Σ. Νιλ".
 • "Orgonomic Functionalism", ("Οργονομικός λειτουργισμός"). Περιοδική έκδοση του Μουσείου Ράιχ από το 1990 έως το 1996).
 • "Passion of Youth: An Autobiography, 1897-1922". ("Το πάθος της νιότης: Μια αυτοβιογραφία" - 178 σελίδες. Εκδόθηκε το 1990). Στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Ρέω.
 • "Beyond Psychology, Letters and Journals, 1934-1939". ("Πέρα από την ψυχολογία" - 256 σελίδες. Εκδόθηκε το 1994). Στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Ρέω.
 • "American Odyssey: Letters and Journals, 1940-1947" ("Η αμερικανική Οδύσσεια" - 453 σελίδες". Εκδόθηκε το 1999).
 • "Where's the Truth? Letters and Journals 1948-1957". "Πού είναι η αλήθεια;" - 272 σελίδες. Εκδόθηκε το 2012).

Υποσημειώσεις

O Theodore Wolfe είχε λάβει διδακτορικό ιατρικής (M.D.) από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Είχε λάβει επίσης M.D. Sc.D (διδακτορικό Ιατρικής Επιστήμης) από το πανεπιστήμιο Columbia. Ήταν μέλος του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, (A.M.A.), του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συλλόγου (A.P.A.) και τής Ακαδημίας Ιατρικής της Νέας Υόρκης (N.Y.A.of.M.).

Διετέλεσε Υφηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και συνεργάτης στο Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Columbia. Υπήρξε επίσης θεράπων συνεργάτης στην Κλινική Vaderbilt και στο Νοσοκομείο Presbyterian.

2η:

Tα κατωτέρω πλούσια περιεχόμενα ενός τεύχους του περιοδικού "International Journal of Sex-Economy and Orgone Research" 282 σελίδων, καταδεικνύουν τον τεράστιο όγκο επιστημονικής και εκδοτικής δουλειάς που έφερνε σε πέρας ο Ράιχ.

Σχεδόν τον ίδιο τρόπο ζωής ακολουθούσε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φρόιντ μια ημέρα τον ρώτησε σκόπιμα εάν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τον όγκο της δουλειάς που είχε αναλάβει στο Τεχνικό Σεμινάριο, στην Πολυκλινική, στο ιδιωτικό του ιατρείο και στα Κέντρα για Σεξουαλικές Συμβουλές. (Αναφέρεται στο βιβλίο του Ράιχ "Άνθρωποι σε μπελάδες" σελ. 107).

Σχετικά με τα περιεχόμενα του περιοδικού που ακολουθούν είναι χρήσιμο να λάβουμε υπόψη ότι έπρεπε να ελέγχει όλα τα άρθρα των συνεργατών του, να συζητά μαζί τους για βελτιώσεις, να γράφει τα δικά του κείμενα και ταυτόχρονα να διεξάγει καθημερινά δεκάδες πειράματα, εξάγοντας συμπεράσματα τα οποία στη συνέχεια έπρεπε να συσχετίζει, αναλύει και καταγράφει. Ταυτόχρονα δίδασκε την επιστήμη της οργονομίας στους γιατρούς μαθητές του και έφερνε σε πέρας πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως την αλληλογραφία του, την παρακολούθηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας και των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, έδινε διαλέξεις, ενώ έβρισκε χρόνο για την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

Σημειώστε επίσης ότι η συγγραφή βιβλίων και η συγγραφή άρθρων στα περιοδικά που εξέδιδε δεν διακόπηκε από τον Ράιχ ακόμα και στα "πέτρινα" χρόνια. Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε το εξής γεγονός: Τον Ιανουάριο του 1951 ο Ράιχ ξεκινά το "Πείραμα Όρανουρ", το οποίο αν και απέφερε συγκλονιστικά επιστημονικά φαινόμενα αποτέλεσε κρίσιμο σημείο δυσμενούς εξέλιξης στην Οργονομία, επειδή έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του (βρισκόταν για έξι εβδομάδες μεταξύ ζωής και θανάτου), προκάλεσε ποικίλα προβλήματα υγείας σε όλα τα μέλη της οικογενείας του και σε όλους τους συνεργάτες του, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να απομακρυνθούν έντρομοι κι έκανε ακατακοίτητα για τρία (3) χρόνια όλα τα κτήρια διδασκαλίας, ερευνών και παραμονής του στο Όργονον. Παρ' όλα αυτά συνέβη το απίστευτο: Η συγγραφική και επιστημονική του δραστηριότητα συνεχίστηκε αμείωτη. Επιπλέον αυτών μετατράπηκε σε εικαστικό καλλιτέχνη αρχίζοντας να ζωγραφίζει ακατάπαυστα, καθώς όπως έλεγε, "το πείραμα όρανουρ ξύπνησε τον καλλιτέχνη μέσα μου".

A r t i c l e s

Arnold, Car
The Treatment of a Depression 163

Frank, Walter
Vegetotherapy 65

Hirning, Stefan
The Place of Literature in the Cultural Struggle 238

Leistikow, Gunnar
The Fascist newspaper campaign in Norway 266

Martin, Paul
Sex-economic "Upbringing" 18
The Dangers of Freedom 226

Reich, Wilhelm
About the History and the Activities of Our Institute 1
The Orgasm Reflex. A case history 55
Biophysical Functionalism and Mechanistic Natural Science 97
Discovery of the Orgone 108
The Carcinomatous Shrinking Biopathy 131
The Natural Organization of Protozoa from Orgone Energy Vesicles (Bions) 193
Character and Society 247

Robert, Mary
Shock Therapy as a Subjective Experience 156

Thorburn, William F.
Mechanistic Medicine and the Biopathies 257

Walter, Ernst
A Talk with a Sensible Mother 11

Wolfe, Theodore P.
The Sex-economic Concept of Psychosomatic Identity and Antithesis 33
A Note on "Integration" in Science 171
A Sex-economic Note on Academic Sexology 259

E d i t o r i a l s

Sex-economy and medicine
Ill-advised surgical procedure 94
The "dangers" of sexual intercourse 94

Sex-economy and everyday life
Character armor in everyday life 175
Mechanistic medicine and national health 176

Physiological anchoring of psychic conflicts
Present.day situation and infantile historical background 177
An infantile fear as expressed in a specific inhibition of the orgasm reflex 178
Warning against the application of sex-economic knowledge 192
On the technique of irrationalism in social life 280

R e v i e w s

The cardiovascular system in puberty (P. Martin) 88
Anxiety and sexual organs (P. Martin) 88
Experimental confirmation of respiratory inhibition (P. Martin) 89
Sexology (T. P. Wolfe) 90
"Character-analysis" (T. P. Wolfe) 90
Psychoanalysis and orgastic potency (T. P. Wolfe) 185
General semantics: the mysticism of words (T. P. Wolfe) 186

C o r r e s p o n d e n c e

Letter from a mother 191
On the psychology of adolescence 274
The old question of magnifications over 2000X 276
Disastrous fads in infant upbringing 276
Realization of change 278

I n   M e m o r i a m

Bronislaw Malinowski (W. Reich) 173

EXCERPTS from A. S. Neill's "The Problem Teacher" 180, 282

3η:

Το βιβλίο «Man in the Trap», που εκδόθηκε το 1967 από τον μαθητή και συνεργάτη του Ράιχ Elsworth Baker, (Έλσγουορθ Μπέικερ) συνιστά τη μοναδική συστηματική, συνεκτική και έγκυρη συνέχεια του έργου του Ράιχ πάνω στην ανάλυση του χαρακτήρα. Ο Μπέικερ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τη μεριά του Ράιχ, επειδή τον θεωρούσε ακέραιο, ανεξάρτητο, άριστο γνώστη της οργονομίας και από τα λίγα εκείνα άτομα που δεν προσβάλλονται εύκολα από συγκινησιακή πανούκλα. Μερικά γεγονότα είναι αποκαλυπτικά της τοποθέτησης του Ράιχ απέναντι στον Μπέικερ. Τον είχε ορίσει υπεύθυνο για την εκπαίδευση οργονομιστών γιατρών και του είχε εμπιστευθεί τη θεραπεία τριών μελών της οικογένειάς του. Επίσης σχεδίαζε να τον τοποθετήσει επικεφαλής του Νοσοκομείου Οργονομίας, το οποίο θα λειτουργούσε ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Οργονομίας, που σκόπευε να ιδρύσει, αλλά δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει εξαιτίας του πειράματος όρανουρ και της επίθεσης ποικίλων συμφερόντων και της FDA εναντίον του και στο τέλος της ζωής του ζήτησε από τον Μπέικερ να συνεχίσει το έργο του. Πράγματι μετά μια δεκαετία – το 1967 - ο Έλσγουορθ Μπέικερ άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «The Journal of Orgonomy», του οποίου η έκδοση συνεχίζεται έως σήμερα και τον επόμενο χρόνο - 1968 - ίδρυσε το Αμερικανικό Κολέγιο της Οργονομίας, (The American College of Orgonomy) τον μόνο οργανισμό που συνεχίζει το έργο του Ράιχ χωρίς διαστρεβλώσεις με πλήρη επιστημονική εγκυρότητα.