Ίδρυμα Βίλχελμ Ράιχ για τα Παιδιά

Το Ίδρυμα Βίλχελμ Ράιχ για τα Παιδιά θεσμοθετήθηκε με την τελευταία διαθήκη του Βίλχελμ Ράιχ, στις 8 Μαρτίου του 1957.

Εκτός από τη διαχείριση του Μουσείου, το Ίδρυμα διαχειρίζεται το τεράστιο υλικό από τα Αρχεία του Βίλχελμ Ράιχ (τα Αρχεία του Ινστιτούτου Οργόνης), που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία θεωρείται ότι είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου στον τομέα της Ιατρικής.

Επίσης διατηρεί το συγγραφικό έργο του Βίλχελμ Ράιχ διαθέσιμο στο κοινό μέσω του διαδικτύου και της βιβλιοθήκης του Μουσείου Βίλχελμ Ράιχ παρέχοντας αυθεντικό υλικό από περιοδικά, βιβλία και σημειώσεις του που ξεπερνούν τις 7.000 σελίδες.

Το Μουσείο Βίλχελμ Ράιχ βρίσκεται στο Ρέιντζλι της πολιτείας Μέιν των ΗΠΑ και η λειτουργία του ρυθμίζεται από το Ίδρυμα (Καταπίστευμα) Βίλχελμ Ράιχ για τα Παιδιά.

Η ονομασία "Ίδρυμα Βίλχελμ Ράιχ για τα Παιδιά" δόθηκε εξαιτίας της αφοσίωσης του Ράιχ για τα νήπια και τα παιδιά γενικότερα. Στα γραπτά του τον βλέπουμε να αναφέρεται πειστικά και με πάθος για τη σημασία που έχει η προφύλαξη και διατήρηση της συγκινησιακής υγείας στα παιδιά, με το συχνό χαρακτηρισμό "αθωράκιστη ζωή" ή αγνό πρωτόπλασμα. Η πρόταση με την οποία ξεκινά το βιβλίο του "Τα Παιδιά του Μέλλοντος" αποδίδει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την άποψη του Ράιχ για τη σημασία που έχει η υγεία των παιδιών:

Η μοίρα του ανθρώπινου γένους θα διαμορφωθεί από τη χαρακτηροδομή των Παιδιών του Μέλλοντος. Οι μεγάλες αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια τους και στις καρδιές τους. Αυτά θα αναλάβουν να βάλουν σε τάξη το χάος του εικοστού αιώνα  κι αυτό είναι κάτι που μας φορά, εμάς που σήμερα ζούμε μέσα σε αυτό το μεγάλο χάος.

Ο Ράιχ καθόρισε επίσης ότι το Ίδρυμα θα αφιερώνει μέρος από το εισόδημά του για την κάθε είδους προστασία των παιδιών οπουδήποτε και an βρίσκονται και προσδιόρισε ότι η κατοικία του στο Όργονον μπορεί να χρησιμοποιείται ως καλοκαιρινός τόπος διαμονής για παιδιά, κάτι που πραγματοποιείται από το 1988.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο του ιδρύματος στη διεύθυνση: 
 http://www.wilhelmreichtrust.org/