Τι είναι το Α.Κ.Ο.

ACOΤο Αμερικανικό Κολέγιο Οργονομίας (Α.Κ.Ο.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, αναγνωρισμένος διεθνώς ως πρωτοπόρος στην καθιέρωση των υψηλότερων προτύπων στον τομέα της Οργονομίας – της φυσικής επιστήμης της ενέργειας της ζωής – που αναπτύχθηκε από τον Βίλχελμ Ράιχ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κολεγίου αποτελεί την άμεση συνέχεια του προγράμματος εκπαίδευσης που ίδρυσε ο Ράιχ το 1949, όταν ανέθεσε στον γιατρό Έλσγουορθ Μπέικερ την ευθύνη για την εκπαίδευση γιατρών οργονομιστών ορίζοντάς τον ως γραμματέα της "Εκπαιδευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Οργόνης", ενώ ο ίδιος διατηρούσε την προεδρία.

Ο Ράιχ το 1950 ανέθεσε επιπλέον στον Μπέικερ την οργάνωση και διεύθυνση της "Διαγνωστικής Κλινικής του Ινστιτούτου Οργόνης".

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη θέληση του Ράιχ, η "Διαγνωστική Κλινική του Ινστιτούτου Οργόνης" και η "Κλινική της Οργόνης" ενώθηκαν υπό τη διεύθυνση του Μπέικερ ενσωματωνόμενες στο "Ίδρυμα Βίλχελμ Ράιχ".

Η εκτίμηση του Ράιχ προς τον Μπέικερ εκφράστηκε επίσης το 1952 όταν ο Ράιχ, ως πρόεδρος, παραιτήθηκε από το "Ίδρυμα Βίλχελμ Ράιχ", διατηρώντας τη θέση τού επικεφαλής στη βασική έρευνα και όρισε τον Έλσγουορθ Μπέικερ ως πρόεδρο. Τελικά, λίγο πριν το θάνατό του το 1957, ανέθεσε στον Μπέικερ την ευθύνη για τη μελλοντική δουλειά στην Οργονομία.

Ο Έλσγουορθ Μπέικερ ίδρυσε το Α.Κ.Ο. το 1968 και μέσα στα πλαίσια των απόψεων του Ράιχ καθιέρωσε υψηλότατα πρότυπα εκπαίδευσης στην ιατρική Οργονομία, οργάνωσε ερευνητικό εργαστήριο στην οργονοβιοφυσική, καθιέρωσε σεμινάρια στον τομέα κοινωνικής εκπαίδευσης και ίδρυσε εκδοτικό οίκο για την έκδοση του "Περιοδικού της Οργονομίας" και άλλου υλικού.

Διευκρινίζεται ότι ο Μπέικερ, ακολουθώντας τη διακηρυγμένη θέληση του Ράιχ, καθόρισε οι γιατροί που επιθυμούν να ασκούν την ιατρική Οργονομία να έχουν αποκτήσει ειδικότητα στην ψυχιατρική.

Το Α.Κ.Ο. διατηρεί ως στόχο του την καθιέρωση και διατήρηση εξαιρετικά ποιοτικών κριτηρίων για την εργασία στο πεδίο της Οργονομίας και ειδικότερα στους τέσσερις κύριους τομείς γνώσης:

  • την ιατρική
  • την κοινωνιολογία
  • τη βιολογία και
  • τη φυσική

Στις σημερινές ευρύτερες κοινωνικές δραστηριότητες του Α.Κ.Ο. περιλαμβάνονται η έκδοση του "Περιοδικού της Οργονομίας", που κυκλοφορεί ανελλιπώς με δύο τεύχη ετησίως από το 1967, βιβλίων, διαλέξεων και σεμιναρίων σε πανεπιστήμια και κολέγια, όπως και εκδηλώσεις ή ομιλίες για το κοινό.

Το Α.Κ.Ο. εκτός από την εκπαίδευση γιατρών και τα ποικίλα διαθέσιμα προγράμματα για το κοινό, παρέχει την ευκαιρία για μια διαφορετική εκπαίδευση και σε άλλους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας ή άλλα άτομα με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που επιθυμούν να εμβαθύνουν τη γνώση τους στις ευρύτερες κοινωνικές εφαρμογές της οργονομικής θεωρίας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους το Α.Κ.Ο. από την εποχή της ίδρυσής του παραμένει ο μοναδικός εκπαιδευτικός οργανισμός παγκοσμίως που διατηρεί τα εγκυρότερα, ευρύτερα και ποιοτικότερα επίπεδα εκπαίδευσης στην Οργονομία, την επιστήμη που ίδρυσε ο Βίλχελμ Ράιχ.

Παρέχει επίσης μέσω της ιστοσελίδας (http://www.orgonomy.org) του μεγάλη πληροφόρηση στο κοινό με τη διάθεση περισσότερων από εκατό επιστημονικών άρθρων σχετικά με το έργο του Ράιχ, την ιατρική οργονοθεραπεία και τις σύγχρονες ανακαλύψεις της επιστήμης της Οργονομίας στους τομείς της ιατρικής, βιολογίας, φυσικής και κοινωνιολογίας.