2009 Τα αρχεία του Ράιχ στο Χάρβαρντ

Τα στάδια συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών

2009 ZotouΗ ψυχίατρος Τάνια ΖώτουΤον Ιανουάριο του 2009 η ψυχίατρος Τάνια Ζώτου δίνει διάλεξη για «Τα πρώτα στάδια της συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών», την πορεία εξέλιξης του ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι τα 2,5 χρόνια. Παρουσιάζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών και τις φυσικές λειτουργίες τους.

Το Φεβρουάριο του 2009 εξετάζει την περίοδο «Από τα 2,5 χρόνια μέχρι την εφηβεία». Στις δύο αυτές ομιλίες οι γονείς αλλά και όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση με παιδιά εμβαθύνουν στις συγκινησιακές ανάγκες τους, ώστε να τα υποστηρίξουν να εξελιχθούν σε ισορροπημένους, ανεξάρτητους και ευτυχισμένους ενήλικες οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Οι ανθρώπινες σχέσεις

Αναλύονται «Οι ανθρώπινες σχέσεις». Ο τρόπος που συσχετίζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους και τα εμπόδια που δυσκολεύουν την ανθρώπινη επικοινωνία σε κάθε τομέα της ζωής.

Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται με προβολή αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες. Ομιλήτρια είναι η Θεοδότα Χασάπη. H εκδήλωση πραγματοποιείται το Μάρτιο του 2009.

Η Τάνια Ζώτου στο Χάρβαρντ για τα κλειστά αρχεία του Ράιχ

Η Τάνια Ζώτου αποτελεί την πρώτη ψυχίατρο που σχετίζεται άμεσα με την Οργονομία η οποία πηγαίνει το 2009 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και φωτοτυπεί μεγάλο όγκο από τα πρώην κλειστά αρχεία του Ράιχ.

2009 HarvardΗ αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου κάθε ερευνητής μπορεί να ερευνήσει και να μελετήσει τα κλειστά, για μισό αιώνα, (1957-2007) αρχεία του Βίλχελμ Ράιχ. Δίπλα στο φωτιστικό βρίσκεται ανοιχτός ο φάκελος με τίτλο: «Συνωμοσία» (Conspiracy). Ο Ράιχ διατηρούσε σε αυτόν όλα τα ντοκουμέντα σχετικά με τη συνωμοσία εναντίον του. Ένα μέρος τους φωτογράφισε κι έφερε στην Ελλάδα η ψυχίατρος Τάνια Ζώτου.

Ο Ράιχ είχε ζητήσει να παραμείνουν σφραγισμένα τα αρχεία του για πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του, εκτιμώντας ότι η ανθρωπότητα θα είναι ωριμότερη ύστερα από μισό αιώνα να εκτιμήσει τις ανακαλύψεις του και όσα διαδραματίστηκαν σε βάρος του. Μάλλον η εκτίμησή του ήταν λανθασμένη στο πρώτο σκέλος της. Ίσως χρειάζεται να περάσει πάρα πολύς καιρός ακόμα μέχρι να γίνει κατανοητό το βάθος και το μεγαλείο των ανακαλύψεών του.

Η Τάνια Ζώτου αντιγράφει μερικές χιλιάδες σελίδες που αφορούν την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών και τις σχέσεις γονέων παιδιών, ενώ ένα άλλο μεγάλο μέρος δεδομένων λαμβάνεται από το φάκελο «Conspiracy», στον οποίο περιέχονται πληθώρα ντοκουμέντων τόσο για την οργανωμένη, όσο και για την ανοργάνωτη συνωμοσία που έγινε σε βάρος του Ράιχ από ποικίλα κέντρα συμφερόντων.

Δεύτερη σειρά εκδηλώσεων στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης

Γίνεται η επαναπροβολή των δύο επιστημονικών ντοκιμαντέρ. Στην πρώτη ταινία «Χώρος για Ευτυχία» παρουσιάζονται ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ενηλίκων και παιδιών με τη μέθοδο της οργονοθεραπείας.

Στη δεύτερη ταινία με τίτλο «Στο Ξεκίνημα» παρουσιάζονται θεραπείες βρεφών. Εισηγήτριες είναι οι ψυχίατροι Θεοδότα Χασάπη και Τάνια Ζώτου. Η εκδήλωση διεξάγεται τον Οκτώβριο του 2009 στο Μικρό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.