2002 Σάμερχιλ, το ελεύθερο σχολείο

2002 ZoiΗ κόρη του Νιλ, Ζωή Ρέντχεντ, διευθύντρια του Σάμερχιλ, από το 1985.Προσκαλείται για διαλέξεις και σεμινάρια η Ζωή Ρέντχεντ (Zoe Readhead) κόρη του διάσημου Σκοτσέζου παιδαγωγού Α.Σ. Νιλ (A. S. Neill) και διευθύντρια του πασίγνωστου αντιαυταρχικού σχολείου Σάμερχιλ που ίδρυσε ο πατέρας της το 1921. Σκοπός των διαλέξεων και των σεμιναρίων είναι τα χρόνια και σοβαρότατα προβλήματα της εκπαίδευσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, να ιδωθούν από την οπτική της αντιαυταρχικής εκπαίδευσης του Σάμερχιλ.

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι το Σάμερχιλ είναι ένα σχολείο όπου:

Τα παιδιά μπορούν να είναι ο εαυτός τους.
Έχουν το δικαίωμα αν θέλουν να παίζουν όλη μέρα.
Όλα τα μαθήματα είναι προαιρετικά.

Το προσωπικό και οι μαθητές ζουν ως ίσοι σε μια δημοκρατική, αυτο-διοικούμενη κοινότητα.

Το Σάμερχιλ είναι η παλαιότερη δημοκρατία παιδιών στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Από το 1921 πρωτοπορεί στην ελεύθερη εκπαίδευση. Δεν είναι όμως πια πειραματικό σχολείο. Η μακρόχρονη και επιτυχημένη του πορεία το καθιστά πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τον εκπαιδευτικό κόσμο. Αποτελεί ένα λαμπρό μοντέλο για το πώς η δημοκρατία και η ελευθερία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των παιδιών και να τα βοηθήσουν να εξελιχθούν σε πιο ισορροπημένους, ευτυχισμένους και αποτελεσματικούς ενήλικες.

Σήμερα στον 21ο αιώνα έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια κίνηση υπέρ της δημοκρατικής εκπαίδευσης και της δυνατότητας των παιδιών να επιλέγουν τα ίδια τι θέλουν να μάθουν. Γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι οι νέοι για να λειτουργούν καλύτερα στην κοινωνία και στο χώρο εργασίας χρειάζεται να αποκτήσουν ουσιαστικές δεξιότητες. Είναι απαραίτητο να μπορούν να επικοινωνούν, να εργάζονται συλλογικά, να έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, να είναι καινοτόμοι, δημιουργικοί και υπεύθυνοι.

2002 SummerhillΆποψη από τη θαυμαστή και αυτοδιοικούμενη σχολική δημοκρατία του Σάμερχιλ. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που διακρίνονται στο στιγμιότυπο από συνέλευση έχουν ισοδυναμία ψήφου για όλα τα σχολικά θέματα.

Στο Σάμερχιλ κάθε παιδί αποκτά αυτές τις δεξιότητες ακόμα κι αν περνάει όλη τη μέρα παίζοντας. Το Σάμερχιλ θέτει υπό αμφισβήτηση πολλές από τις αντιλήψεις που έχουμε για την παιδική ηλικία και τον τρόπο εκπαίδευσης. Διευρύνει τους ορίζοντές μας και δίνει ασυνήθιστες και λυτρωτικές απαντήσεις σε μακροχρόνια παιδαγωγικά προβλήματα φωτίζοντας τους λόγους που η εκπαίδευση αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των παιδιών.

Οι εκδηλώσεις

2002 DialexiΣτις 3 Φεβρουαρίου του 2002 στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη δίνεται η διάλεξη με τίτλο: «Σάμερχιλ, το ελεύθερο σχολείο» και την επόμενη ημέρα στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου τα σεμινάρια με τίτλο: «Ελευθερία, όχι ασυδοσία» και «Και μετά το Σάμερχιλ τι;». Η ίδια διάλεξη και τα σεμινάρια επαναλαμβάνονται στην Αθήνα στην επίσης κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Ρουμελιωτών στις 28 και 29 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Κρίνοντας ως βαρυσήμαντη την παρουσία της κόρης του Νιλ στην Ελλάδα, ο Ε.Σ.Ο. έρχεται σε επαφή με ακαδημαϊκούς στο χώρο της εκπαίδευσης και δίνεται διαδοχικά η διάλεξη, «Σάμερχιλ, το ελεύθερο σχολείο»:

Στις 25 Φεβρουαρίου στο Διδασκαλείο Δημήτρης Γληνός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον κοσμήτορα της Παιδαγωγικής Σχολής κ. Γιώργο Τσιάκαλο. Την εκδήλωση παρακολουθούν μετεκπαιδευόμενοι δάσκαλοι.

Στις 26 Φεβρουαρίου, πάλι στο Α.Π.Θ. στη Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Τομέας Παιδαγωγικής, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Παιδαγωγικής κ. Παναγιώτη Ξωχέλλη. Την εκδήλωση παρακολουθούν καθηγητές και φοιτητές.

Στη συνέχεια, δίνεται η ίδια διάλεξη στις 28 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης κ. Άννα Φραγκουδάκη και την Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας κ. Μαρία Μαλικιώση, την οποία παρακολουθούν και οι ίδιες μαζί με τους φοιτητές τους.

Το συντονισμό και την άριστη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχουν η Νανά Χατζή, εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος του Σάμερχιλ στην Ελλάδα και η Τάνια Ζώτου, ψυχίατρος, με την αμέριστη βοήθεια και άλλων, μεταξύ των οποίων η νευρολόγος - ψυχίατρος Θεοδότα Χασάπη και οι εκπαιδευτικοί Θόδωρος Αντωνίου, Νατάσσα Πένογλου και Ρένα Μπεντίλα.

Ευχαριστούμε θερμά τους προαναφερθέντες ακαδημαϊκούς για την άριστη συνεργασία τους και για την ευκαιρία ενημέρωσης που έδωσαν σε δασκάλους και φοιτητές για το διαχρονικό μήνυμα του Σάμερχιλ για την εκπαίδευση.