1997 100 χρόνια από τη γέννηση του Ράιχ

Ο μη παρεμβατικός τοκετός

1997 LeboyerΟ Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ, ένας από τους εγκυρότερους και διασημότερους υπέρμαχους του φυσικού τοκετού.

Ο Ε.Σ.Ο., προωθώντας αδιάκοπα και δραστήρια το κίνημα του φυσικού τοκετού, προσκαλεί τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη το διάσημο Γάλλο μαιευτήρας Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ.

Ο Λεμπουαγιέ είναι ένας από τους εγκυρότερους υπερμάχους του μη παρεμβατικού, φυσικού τοκετού. Οι συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών αρκετοί γιατροί και μαίες, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις απόψεις και την τεράστια εμπειρία του Λεμπουαγιέ στη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: «Ο μη παρεμβατικός τοκετός».

Ακολουθεί σεμινάριο με βίντεο σχετικά με τις μη παρεμβατικές μεθόδους τοκετού, που δείχνουν ξεκάθαρα ορισμένα από τα δόγματα της παραδοσιακής μαιευτικής για τις θεωρούμενες ως φυσιολογικές αντιδράσεις των νεογέννητων κατά τα πρώτα λεπτά μετά τον τοκετό. Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πρακτικές που εφαρμόζονται στη διάρκεια του τοκετού και προκαλούν βλάβες στην ψυχική υγεία μητέρας - νεογέννητου.

Ως μια πρακτική της παραδοσιακής μαιευτικής αναφέρεται το άμεσο κόψιμο του ομφάλιου λώρου μετά τη γέννηση του παιδιού. Στο βίντεο που προβάλλεται από τον Λεμπουαγιέ ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου δεν κόβεται αμέσως.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ομιλία του Λεμπουαγιέ, το 2012, δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Medical Journal» εργασία που υποστηρίζει ότι ο ομφάλιος λώρος δεν πρέπει να κόβεται αμέσως μετά τη γέννηση, επειδή εκτός άλλων προβλημάτων υγείας μπορεί να προκληθεί σιδηροπενική αναιμία στο νεογέννητο! Οι συγγραφείς της έρευνας που διεξήχθη σε 400 νεογέννητα ζητούν να γίνει πάγια πρακτική στα μαιευτήρια η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου και όχι αμέσως μετά τη γέννηση.

Ο Λεμπουαγιέ, ο οποίος μετά την πρόσκληση του Ε.Σ.Ο. γνώρισε και αγάπησε την Ελλάδα, έχει δηλώσει ότι τρεις επιστήμονες επηρέασαν τη σκέψη του για το φυσικό τοκετό ο Φρόιντ, ο Ρανκ (Otto Rank. M.D.) και ο Ράιχ.

100 χρόνια από τη γέννηση του Ράιχ

Tιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου στοχαστή, ερευνητή και φυσικού επιστήμονα Βίλχελμ Ράιχ οργανώνoνται στη Θεσσαλονίκη πέντε διαλέξεις και δύο σεμινάρια με κεντρικό θέμα «Το μέλλον του κόσμου μας και τα παιδιά».

Η πρώτη διάλεξη δίνεται από την παιδίατρο Άννα Πατσούρου, με θέμα: «Θηλασμός, η καλύτερη αρχή για το Παιδί και τη Μητέρα».

1997 ReichΑριστερά ο 3χρονος Ράιχ. Στα δεξιά σε ηλικία 54 ετών.

Ο γιατρός οργονομιστής Ρίτσαρντ Σουόρτσμαν, στη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Η ομιλία του έχει τίτλο: «Η ανατροφή υγιών παιδιών». Δίνει επίσης δύο σεμινάρια. Tο πρώτο με θέμα: «Παιδί και εκπαίδευση». Στο δεύτερο σεμινάριο αναλύει το ζήτημα: «Εφηβεία - παιδί και ενδο-οικογενειακές σχέσεις».

Η νευρολόγος - ψυχίατρος Θεοδότα Χασάπη αναλύει το θέμα «Η σημασία της περιγεννητικής φροντίδας». Ο δημοσιογράφος Χρήστος Μουσουλιώτης συγκρίνει την αγωγή των παιδιών του σήμερα με αυτή των μητρογραμμικών κοινωνιών στην ομιλία του με θέμα: «Η αγωγή των παιδιών στις μητρογραμμικές κοινωνίες». Μετά την ομιλία προβάλλεται ντοκιμαντέρ με στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή μιας εκ των τελευταίων κοινωνιών - «παραδείσων» της μητρογραμμικής κοινωνίας των νήσων Τρομπράιαντ.