Βιβλία άλλων συγγραφέων στα Ελληνικά

Βιβλία άλλων συγγραφέων για τον Ράιχ και την Οργονομία (στα Ελληνικά)

"Αγάπη και Οργασμός", του Αλεξάντερ Λόουεν. Εκδόσεις Καστανιώτη. (Ο Λόουεν δεν προσπαθεί καν να ερμηνεύσει τον Ράιχ. Μαθητής του, που στην πορεία «ξέχασε» τις κυριότερες ανακαλύψεις του και προσάρμοσε τη θεωρία του δασκάλου του στα δικά του μέτρα, δεδομένου ότι - έτσι κι αλλιώς -, δεν την είχε μάθει σε βάθος).

«Βίλχελμ Ράιχ - η Ζωή και το Έργο του», του Ντέιβιντ Μποαντέλα, εκδόσεις Πύλη. (Ο μόνος από τους ερμηνευτές του Ράιχ, που φαίνεται να είναι ενήμερος για το μεγαλύτερο μέρος των ανακαλύψεών του. Πάντως αν και πρώην δάσκαλος που έμαθε για την οργονομία από ένα φίλο του αρχιτέκτονα, παριστάνει τον ειδικό και με (δηλητηριώδη) άγνοια την οποία ομολογεί προς το τέλος του βιβλίου του κρίνει την προσωπικότητα του Ράιχ, χωρίς ποτέ να τον έχει δει.

Ίσως το γεγονός ότι ο Ράιχ δεν τον δέχθηκε για εκπαίδευση κρίνοντας ταυτόχρονα ότι η δραστηριότητά του Μποαντέλα και του φίλου του Ρίτερ, δεν είχαν σχέση με την οργονομία, να εξηγεί την άποψή του ότι ο Ράιχ τρελάθηκε στο τέλος της ζωής του.

Ωστόσο, αν και όλα τα νεότερα ντοκουμέντα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, 'τα οποία αγνοούσε ο Μποαντέλα όταν δογμάτιζε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του' αποδεικνύουν ότι όλοι οι ισχυρισμοί του Ράιχ στηρίζονταν σε πραγματικά γεγονότα και δεν ήταν προϊόντα ενός διαταραγμένου, 'κατά τον Μποαντέλα', ο συγγραφέας δεν έδειξε ποτέ την κατάλληλη γενναιότητα να γράψει ένα κείμενο με το οποίο να ζητά συγγνώμη από τους αναγνώστες του).

"Βιοενέργεια. Η Θεωρία και η πρακτική του Βίλχελμ Ράιχ και των Διαδόχων του". Του Ζορζ Λαπασσάντ. Εκδόσεις Ανδρομέδα. (Έως ένα σημείο σωστή, αλλά εμφανής η άγνοια του συγγραφέα για την εξέλιξη των ανακαλύψεων του Ράιχ στις ΗΠΑ, γεγονός που το ομολογεί, ενώ παραδόξως γνωρίζει τις "θεραπευτικές" ιδέες που ξεπήδησαν από δεύτερης κλάσης ακολουθητές – διαστρεβλωτές του Ράιχ και της οργονομίας. Στη δουλειά αυτών βασίζει σε μεγάλο μέρος - τη λαθεμένη από εκεί και πέρα - επιχειρηματολογία του).

"Εγχειρίδιο Συσσωρευτή Οργόνης". Του Τζέιμς Ντεμέο. Εκδόσεις Κοροντζή.

"Η Νέα Ερωτική Αναρχία". Των Πασκάλ Μπρινέρ και Αλέν Φινκελκρό. Εκδόσεις Αστάρτη. (Μια απίθανη διαστρέβλωση των ανακαλύψεων του Ράιχ. Προφανώς οι συγγραφείς δεν έχουν κατανοήσει ούτε κατ' ελάχιστο το έργο του και παραδόξως, ασχολούνται με αυτόν και τις ανακαλύψεις του).

"Η Σεξουαλική Καταπίεση κατά τον Βίλχελμ Ράιχ". Του Michel Cartier. Εκδόσεις Νέος Παλμός. (Ένα ακόμη συνονθύλευμα ιδεών. Είναι καταπληκτικό πόσο λίγο ο συγγραφέας έχει καταλάβει τι εννοούσε για τη σεξουαλικότητα ο Ράιχ, ή στην καλύτερη περίπτωση, πόσο λίγο μελέτησε τα σχετικά κείμενα του Ράιχ).

"Οργονοενέργεια. Η Απάντηση στην Πυρηνική Αυτοκτονία". Του Τζέρομ 'Ιντεν. Εκδόσεις Βιβλιοθήκη της Οργονομίας.

"Ο Ράιχ για Αρχαρίους". Του Ντέιβιντ Μαϊροβιτς. Εκδόσεις Επιλογή. (Γεμάτο μισές αλήθειες και μισά ψέματα. Μια πραγματικά έξυπνη διαστρέβλωση των απόψεων του Ράιχ).

"Ράιχ : Τρόπος Χρήσης". Του Ζ. Π. Βουαγιέ. Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος. (Ο συγγραφέας έχει κάνει μια κάποια προσπάθεια να κατανοήσει τον Ράιχ, αλλά η σκέψη του και τα συμπεράσματά του από ένα σημείο και πέρα δεν σχετίζονται με την ιστορική πραγματικότητα).

"Τι Είπε Πραγματικά ο Ράιχ". Του Μισέλ Καρτιέρ. Εκδόσεις Γλάρος. (Μια άποψη αρκούντως χολερική).

"Φρόιντ, Ράιχ, Γιουνγκ κ.α. - Η σεξουαλική διαφώτιση του μικρού παιδιού". Εκδόσεις Επίκουρος.