2007 Η αγάπη

Ο έρωτας, η εργασία και οι ανθρώπινες σχέσεις

Το Μάρτιο στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η Θεοδότα Χασάπη δίνει διάλεξη με θέμα «Οι ερωτικές, οικογενειακές και εργασιακές σχέσεις».

Προβάλλονται επιλεγμένες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες αποδίδουν το θέμα της διάλεξης. Ακολουθεί ανάλυση των δρώμενων και συζήτηση.

Η αγάπη

2007 ZotouΗ ψυχίατρος Τάνια ΖώτουΤο Μάιο του 2007 η ψυχίατρος Τάνια Ζώτου αναλύει το ζήτημα: «Η Αγάπη» από βιοενεργειακή σκοπιά. Η διάλεξη δίνεται στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μας δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε το πώς η θωράκιση επιδρά αρνητικά στην ικανότητά μας να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανικανότητας πολλών ανθρώπων να αγαπήσουν είναι τα λεγόμενα του Τζούλιαν Λένον, γιου του διάσημου τραγουδιστή των Μπιτλς, Τζον Λένον. Αποκαλύπτει σε συνέντευξή του τον βαθύ προβληματισμό του για τον τρόπο που τον «αγαπούσε» ο πατέρας του. «Ο πατέρας μου τραγουδούσε και μιλούσε για την αγάπη, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν την έδινε, τουλάχιστον σε μένα που ήμουν γιος του», αναφέρει περιγράφοντας με μια πρόταση το δράμα του πατριαρχικού και θωρακισμένου κόσμου μας. Ο Τζούλιαν δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι αποτελεί κανόνα στη συμπεριφορά του θωρακισμένου ανθρώπου άλλα να νιώθει, άλλα να σκέφτεται και άλλα να πράττει...