2004 Το ντοκιμαντέρ "Χώρος για Ευτυχία"

2004 Xoros gia EytyxiaΠροβάλλεται για πρώτη φορά δημόσια στον ελληνικό χώρο το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Χώρος για Ευτυχία» του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Ντικ Γιανγκ.

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ - ντοκουμέντο παραγωγής του Αμερικανικού Κολεγίου Οργονομίας διάρκειας 58 λεπτών. Πέντε ψυχίατροι οργονομιστές εισάγουν το θεατή στη θεωρία, την πρακτική και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της οργονοθεραπείας.

Επτά ενήλικες και δύο παιδιά, με τη συγκατάθεση των γονέων τους, εκθέτουν τα προβλήματά τους σε πραγματικές ψυχοθεραπείες. Η μέθοδος ανακαλύφθηκε από τον πρωτοπόρο ψυχίατρο Βίλχελμ Ράιχ που παρατήρησε ότι οι τραυματικές εμπειρίες της βρεφικής και παιδικής ηλικίας αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του χαρακτήρα κι «εγγράφονται» εκτός από τον εγκέφαλο σε ολόκληρο το σώμα.

Ο Ε.Σ.Ο. συμμετέχει στην παραγωγή, που κράτησε αρκετά χρόνια, βοηθώντας με μέλη και φίλους, με την οργάνωση του ταξιδιού στην Ελλάδα του κινηματογραφικού συνεργείου του Ντικ Γιανγκ και την απόκτηση των σχετικών αδειών για τους τόπους κινηματογράφησης, ώστε να μεταβεί με το κινηματογραφικό συνεργείο του στη Σαντορίνη και να λάβει τα πλάνα που συνδέουν την ελληνική αρχαιότητα της φημισμένης Θήρας με την Οργονομία.

Μέλη του Ε.Σ.Ο. κάνουν επίσης τη μετάφραση των κειμένων και των διαλόγων και οργανώνουν τον υποτιτλισμό στα ελληνικά, που ολοκληρώνεται από την εταιρεία του Κώστα Λυμπέρη, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Νανάς Χατζή, της νευρολόγου - ψυχιάτρου Θεοδότας Χασάπη, της ψυχιάτρου Τάνιας Ζώτου και του δημοσιογράφου Χρήστου Μουσουλιώτη.

Η πρώτη προβολή γίνεται στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου. Η δεύτερη προβολή πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, με πρωτοφανή κοσμοσυρροή. Οι εκδηλώσεις έχουν την υποστήριξη του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Εικαστική παρουσίαση με το συσσωρευτή οργόνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες

2004 SissoreytisΤο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Αντώνη Κέλλη «Raum Traum» (ένας συσσωρευτής οργόνης) εκτεθειμένο στο Θησείο της Αθήνας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.Αν και δεν σχετίζεται με τις δραστηριότητες του Ε.Σ.Ο. αξίζει να αναφερθεί ένα γεγονός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που διεξήχθησαν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την εικαστική παρουσίαση ενός συσσωρευτή οργόνης φυσικών διαστάσεων. Μια οθόνη (monitor) εντός του συσσωρευτή αφηγείται μια σημαντική ιστορία. Το έργο του καλλιτέχνη Αντώνη Κέλλη «Raum Traum» εκτίθεται με πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη στην Αθήνα, στον κήπο του Θησείου, με την ομάδα "Ο Κήπος" στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα "ΑΘΗΝΑ BY ART", που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Τεχνοκριτών (A.I.C.A).

«Μέσα από τα έργα ζωγραφικής (διευκρινίζει ο καλλιτέχνης) προσπαθώ να αναγνωρίσω τον κόσμο και να κατανοήσω τον εαυτό μου. Πρόκειται για εμπειρία που προκαλεί αβάσταχτο πόνο και η αναζήτηση γίνεται οδυνηρή. Προκαλείται μια σχάση του σώματος, όταν αυτό έρχεται αντιμέτωπο με την πύκνωση της Ιστορίας για να προσδιορίσει τη θέση του. Ο συσσωρευτής λειτουργεί για μένα συμβολικά άλλα και πραγματικά ως δωμάτιο κάθαρσης, αλλά και ως μήτρα που θα βγει ο άνθρωπος καθαρός και υγιής κάνοντας την υπέρβαση απέναντι στον εαυτό του αλλά και στην ιστορία. Είναι μια πολυμεσική σύνθεση που σημαίνει ότι έχει εικόνα, ήχο και αφηγείται μέσα από τις εικόνες μια ιστορία.

Το μόνιτορ μέσα στο συσσωρευτή "αφηγείται" με ένα συγκεκριμένο σύνολο εικόνων την ιστορία της ζωγραφικής. Προβάλλονται 365 εικόνες χωρισμένες σε ενότητες. Η κάθε ενότητα αποτελείται από 29, 30 ή 31 εικόνες (δηλαδή έργα ζωγράφων). Ξεκινώντας από τις πρώτες εικόνες του ανθρώπου στον πλανήτη, όπως αποτυπώθηκαν στα σπήλαια Lascaux, Altamira κ.λπ. και φτάνοντας σε εικόνες που δημιουργούν σημερινοί εικαστικοί καλλιτέχνες».

Έλληνες, αλλά και άτομα κάθε εθνικότητας, σχηματίζουν ουρά για να δουν από κοντά το συσσωρευτή και την «αφήγηση» της ιστορίας της τέχνης που ξετυλίγεται μέσα σε αυτόν.

Η σημασία του δεσμού μητέρας - νεογέννητου

2004 KlaussΗ Φίλις Κλάους.Η κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Φίλις Κλάους (Phyllis Klaus, CSW, MFCC.) έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει νεότερα κλινικά ευρήματα σχετικά με τη μητέρα και τα νεογέννητα, αλλά και τα παιδιά.

Στη Θεσσαλονίκη, τέλη Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου μιλά με θέμα «Η σημασία του δεσμού μητέρας - νεογέννητου στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού».

Την επόμενη ημέρα δίνει σεμινάριο με θέμα: «Πώς θα ανακαλύψετε τις εκπληκτικές ικανότητες του μωρού σας!» H Κλάους δίνει διαλέξεις για το ίδιο θέμα στην Ξάνθη προσκαλεσμένη από την Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και στην Αθήνα προσκαλεσμένη από τους Συλλόγους «Ευτοκία» και το «Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος».

Σημειώνεται ότι οι πρωτοποριακές έρευνες και προσπάθειες των καθηγητών ιατρικής Τζον Κένελ (John Kennel, M.D.), Μάρσαλ Κλάους (Marshall Klaus, M.D.) και της Φίλις Κλάους έχουν αποδώσει σε αυτούς τους επιστήμονες σημαντικά επιστημονικά βραβεία και επιπλέον έφεραν πλούσιους καρπούς, καθώς αποτέλεσαν τη βάση για να ξεκινήσει η πρωτοβουλία της UNICEF το 1991 για Νοσοκομεία Φιλικά προς το Βρέφος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα 3.800 τέτοια νοσοκομεία στην Κίνα, 1.400 στην Ταϊλάνδη και 1.200 στις Φιλιππίνες.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 15.000 τέτοια νοσοκομεία, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο. Μετά από απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού κρίθηκαν ως φιλικά προς τα βρέφη μόνο δύο νοσοκομεία. Το Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» και το Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».