1993 Τα ενδοβιόντα

Εκπαιδευτική εκδρομή σε Σαντορίνη και Κρήτη

Από τις 4 έως τις 17 Ιουλίου του 1993 ο Ε.Σ.Ο. οργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή σε Σαντορίνη και Κρήτη που μένει αξέχαστη. Το αντικείμενο της εκδρομής είναι ο μινωικός και κυκλαδικός πολιτισμός με τα ξεχωριστά υπέρ της ζωής χαρακτηριστικά του.

Ο γεωγράφος Τζέιμς Ντεμέο αποτελεί τον επίσημο προσκαλεσμένο. Έχει την ευκαιρία να αναπτύξει ορισμένες σημαντικές, αλλά αδιαμόρφωτες ακόμα, απόψεις του σχετικά με τον μινωικό πολιτισμό. Μέρος από αυτές θα εμφανιστούν αργότερα στο σημαντικό βιβλίο του «Saharasia» (Σαχαρασία).

1993 Kriti 01Μέλη και φίλοι του Ε.Σ.Ο. στο φοινικόδασος της Κρήτης.

Εντυπωσιακές είναι και οι πρώιμες απόψεις για τη μινωική Κρήτη του οδοντίατρου Άγγελου Ρεθεμιωτάκη. Αξίζει να υπενθυμίσω εδώ ένα από τα ευρήματα του Ρεθεμιωτάκη ότι «...η επιβολή καταναγκασμών και ειδικά γραπτών συνοδεύεται με την κυριαρχία της πατριαρχίας...» Με άλλα λόγια οι γραπτοί νόμοι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της πατριαρχίας, ενώ δεν υπάρχουν στις μητρογραμμικές κοινωνίες, όπως π.χ. στον πολιτισμό της Θήρας και της μινωικής Κρήτης.

Άλλη μια σημαντική αναφορά του, παρμένη από τον αρχαιολόγο Νικόλα Πλάτωνα, τον επιστήμονα που έχει κάνει ανασκαφές και μελετήσει συστηματικά τη μινωική Κρήτη είναι ότι «...το πέρασμα από τη μινωική στη μυκηναϊκή εποχή έφερε και αλλαγή της κοινωνίας από την αγάπη της ζωής σε μια αυξανόμενη ανησυχία για το θάνατο και τη λατρεία των ηρώων...»

Ακούμε επίσης σημαντικές και εντυπωσιακές πληροφορίες από τον πολύ καλά πληροφορημένο και ταλαντούχο ξεναγό μας στο ανάκτορο της Μινωικής Κρήτης. Οι Μινωίτες είναι γνωστό ότι διέθεταν άριστη γνώση της ναυπηγοεπισκευαστικής επιστήμης. Παρατηρούμε ότι γνώριζαν άριστα και τεχνικές αρμονικής διάχυσης του ήχου.

Ο ψυχολόγος και ειδικευμένος στην ηχητική των χώρων Κώστας Μωϋσιάδης μαζί με τον εκπαιδευτικό και μουσικό Γιώργο Κωνσταντινίδη εξετάζουν έναν υπαίθριο χώρο συνάθροισης. Διαπιστώνουν ότι η συνδεσμολογία των λίθων είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη ώστε ο χώρος αποδίδει άριστα τον ήχο.

Μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών πληροφοριών μαθαίνουμε από τον ξεναγό μας ότι οι Μινωίτες γεννούσαν και κρατούσαν τα παιδιά τους μακριά από το έντονο φως κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους. Ο Μισέλ Οντάν, χωρίς να γνωρίζει αυτό το γεγονός, βρήκε σε ανεξάρτητες δικές του έρευνες ότι σε πρωτόγονες κοινωνίες όπου οι γυναίκες γεννούσαν τα παιδιά τους σε σκοτεινούς χώρους αυτά ανέπτυσσαν εξαιρετική όραση.

Μεταξύ των άλλων ανακαλύπτουμε επί τόπου την εφαρμογή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής 3.500 χρόνια πριν εφαρμοστεί στο σύγχρονο κόσμο μας. Δροσερό αεράκι υπήρχε παντού στα ανάκτορα, ενώ ήταν κατακαλόκαιρο. Σχεδόν όλα τα μέρη του ανακτόρου ήταν φωτεινά, ακόμα και τα υπόγεια.

Παρατηρούμε ότι το σύστημα ύδρευσης ήταν έτσι φτιαγμένο σαν να γνώριζαν οι Μινωίτες πριν περίπου 3.500 χρόνια τις ανακαλύψεις για το «ζωντανό» νερό του Σαουμπέργκερ. Εκτιμούμε ότι πιθανώς με αυτό τον τρόπο αναζωογονούσαν και συντηρούσαν το νερό καθώς το ανάγκαζαν με την ειδική συνδεσμολογία των σωληνώσεων σε συνεχή στροβιλιστική κίνηση.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα από αυτή την εκδρομή ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Κουτσογιάννης αναφέρει ότι οι ανέσεις στη χρήση νερού που εμφανίστηκαν μόλις πριν 150 χρόνια από σήμερα ήταν γνωστές πριν 4.000 χρόνια στις μινωικές κοινωνίες. Προηγμένες δεξαμενές υδροδότησης, εξελιγμένα δίκτυα νερού, τουαλέτες με δυνατότητα έκπλυσης από τρεχούμενο νερό, φίλτρα νερού βασιζόμενα στη στροβιλιστική κίνησή του, που την πετύχαιναν μέσω ειδικών κατασκευών των σωληνώσεων, γνώσεις της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων, πηγάδια, στέρνες, βρύσες - συντριβάνια, εντυπωσιακά υδραγωγεία και πολύπλοκα συστήματα αποχέτευσης και άρδευσης της γης συνιστούν, μαζί με τα άλλα δεδομένα, στοιχεία ενός πολιτισμού πολύ ανώτερου από αυτούς που έφερε η εξέλιξη.

1993 Kriti 02Μέλη και φίλοι του Ε.Σ.Ο. φορώντας τα παραδοσιακά κρητικά μαντίλια σε στιγμιότυπο από την εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη.

Η εκδρομή μένει αξέχαστη σε όλους. Ξεχειλίζει από χαρά, ομαδικότητα, ενέργεια και λειτουργική γνώση για τις ειρηνικές και υψηλού τεχνολογικού πολιτισμού μητρογραμμικές κοινωνίες της Θήρας και της μινωικής Κρήτης.

 

Το 10o «Περιοδικό της Οργονομίας»

1993 To 10o PeriodikoΤο Περιοδικό της Οργονομίας (τεύχος 10)

Το 1993 κυκλοφορεί το 10ο «Περιοδικό της Οργονομίας».
Εκδότης συνεχίζει να είναι ο Κώστας Κοροντζής.
Η Θεοδότα Χασάπη είναι η επιστημονική σύμβουλος. Βοηθούν φίλοι και μέλη του Ε.Σ.Ο.

Τα κυριότερα άρθρα που παρουσιάζονται είναι:

Η λειτουργία του οργασμού, του Βίλχελμ Ράιχ.
Ένα τραυματισμένο παιδί, της Μπάρμπαρας Κούπμαν.
Θεραπεία καρκινοπαθών με συσσωρευτή, του Χέικο Λάσεκ (Heiko Laasek, M.D.).
Ο φόβος του θανάτου στον τοκετό, του Μισέλ Οντάν.
Επίδραση του ιατρικού απορροφητή ΝΤΟΡ στο ηλεκτροσκόπιο, του Τσαρλς Κόνια.
Οργονομικές πρώτες βοήθειες στην ιατρική πρακτική, του Χάουαρντ Τσάβις (Howard J. Chavis, M.D., Medical Orgonomist).
Βιβλιοκριτική για τα βιβλία: «Το μικρόβιο του καρκίνου» και «Ανα-γέννηση», του Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ.
Σχόλια του Ράιχ, από τον Μάιρον Σάραφ.

 

Τα ενδοβιόντα

1993 BleckerΗ γιατρός Μαρία Μπλέκερ

Το Νοέμβριο του 1993 η Γερμανίδα αναισθησιολόγος, κυτταρολόγος και παθολογοανατόμος δόκτορας Μαρία Μπλέκερ (Maria Blecker, M.D.) έρχεται στη Θεσσαλονίκη καλεσμένη του Ε.Σ.Ο. και μιλά για το θέμα: «Ενδοβιόντα και υγεία».

Στο Α.Π.Θ. διεξάγεται σεμινάριο σχετικά με την επαναστατική ανακάλυψη του Εντερλάιν (Günther Enderlein) για τα ενδοβιόντα. Οι ανακαλύψεις του βασίζονταν στην παρατήρηση νωπού αίματος σε μικροσκόπιο σκοτεινού πεδίου, που δίνει τη δυνατότητα της ανάδυσης μορφών που είναι παντελώς μη ανιχνεύσιμες με άλλες μεθόδους παρατήρησης.

Με αυτή τη μέθοδο ανακαλύφθηκαν μικροπαράσιτα που ενδημούν στους ανθρώπους και είναι βασικοί συντελεστές της υγείας και της αρρώστιας. Συνδυαζόμενα με τη διατροφή και τις συγκινήσεις, επηρεάζουν την αλκαλικότητα του αίματος δίνοντας έτσι το κατάλληλο υπόβαθρο ανάπτυξής τους σε παθογόνες μορφές. Η παθογένειά τους ποικίλει σε τοξικότητα και βαρύτητα από το απλό κρυολόγημα έως τον καρκίνο.

Το συμπέρασμα του σεμιναρίου που ακολουθεί είναι άκρως εντυπωσιακό. Σύμφωνα με την Μπλέκερ οι συγκινησιακοί παράγοντες παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην υγεία, όπως η θλίψη η οποία προκαλεί αλκάλωση του αίματος, ενώ ο εκνευρισμός, ο θυμός κ.λπ. επιφέρουν υπεροξέωση. Η υγιής κατάσταση είναι η ισορροπία μεταξύ οξέων και βάσεων, γεγονός εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, τόσο εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης, όσο και της λαθεμένης διατροφής αλλά και του συγκινησιακού στρες του οργανισμού.

 

Εκδρομή στο Κρίκελλο Ευρυτανίας

Το Δεκέμβριο, με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων πραγματοποιείται μια ακόμα εκδρομή μελών και φίλων του Ε.Σ.Ο. στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας, ένα πολύ ορεινό χωριό με πηγές και γραφικά σπίτια. Στη διαδρομή προς το Κρίκελλο, εντοπίζεται η ιστορική θέση Κοκκάλια, όπου το 279 π.Χ. οι Αιτωλοί και οι Ευρυτάνες νίκησαν τους Γαλάτες.

Αν και το ξενοδοχείο όπου καταλύει η συντροφιά - κατά γενική παραδοχή μοιάζει με φυλακή, το κέφι παραμένει αμείωτο τόσο με περιπάτους μέσα στο χωριό και στους ορεινούς δρόμους στα χιόνια, όσο και με τραγούδια και συζητήσεις δίπλα στη θαλπωρή του τζακιού.

Oργονομία και οικονομία

Η Θεοδότα Χασάπη δίνει διάλεξη με τίτλο «Οργονομία και οικονομία». Αναλύεται το ζήτημα της διαχείρισης χρημάτων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων συγκεκριμένων ατόμων σε σχέση με το χαρακτήρα τους.

Σε πολιτισμικό επίπεδο αναλύονται οι κοινωνικές δομές όπως μητρογραμμία - πατριαρχία και πώς συντελείται η αντίστοιχη διαχείριση των καταναλωτικών αγαθών και χρημάτων.