1989 Η Γέννηση του ΕΣΟ

Το 4ο «Περιοδικό της Οργονομίας»

1989 To 4o PeriodikoΤο Περιοδικό της Οργονομίας (τεύχος 4)

Τον Μάιο του 1989 εκδίδεται το 4ο «Περιοδικό της Οργονομίας».

Αυτή τη φορά οι εκδόσεις «Μπουκουμάνη» αναλαμβάνουν την έκδοση, αλλά τη δαπάνη έχει αναλάβει η Θεοδότα Χασάπη, η οποία είναι και επιστημονική σύμβουλος. Συμμετέχουν και άλλοι φίλοι της Οργονομίας στην όλη προσπάθεια.

Τα κυριότερα άρθρα που παρουσιάζονται είναι:

Οργονομικός λειτουργισμός σε προβλήματα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, του Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ.
Ψυχικές διαταραχές και οργασμός, του Βίλχελμ Ράιχ.
Η επίτευξη της γενετησιότητας από έναν χρόνια καταθλιπτικό, της Μπάρμπαρα Κούπμαν
Η βιοντική αποσύνθεση σε τρεις ασθενείς με AIDS, των Άλαν Κάντγουελ Τζούνιορ (Alan R. Cantwell, Jr., M.D.) και Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ.
Σχόλια του Ράιχ, από τον Μάιρον Σάραφ.
Μια ηθελημένη διαστρέβλωση, του Τζέρομ Ίντεν (Jerome Eden, M.A.)

Η "Γέννηση" του Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας (Ε.Σ.Ο.)

1989 ESO LogoΜε υπόβαθρο όσα αναφέρθηκαν ο Ελληνικός Σύλλογος Οργονομίας (Ε.Σ.Ο.) γεννιέται το 1989 ως παιδί της αγάπης για καλύτερη ζωή, της λαχτάρας για αληθινή επαφή, της δίψας για ουσιαστική δημιουργία και γνώση, της επιθυμίας για καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις γεμάτες χαρά, διαστολή, αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση. Ένας από τους κυριότερους στόχους του είναι η διάδοση της γνώσης για τους τρόπους πρόληψης της σωματικής και ψυχικής αρρώστιας.

Η εποχή της γέννησής του, η Άνοιξη του 1989, ίσως του έδωσε τη δύναμη να έχει στο πολύχρονο ταξίδι της ύπαρξής του φουσκωμένα πανιά, γεμάτα διάθεση συνεισφοράς στη ζωή και την υγεία, με κυριότερο εφόδιο τη δίψα για βαθιά γνώση. Τον βλέπουμε στη διάρκεια του πολυετούς και πολυκύμαντου ταξιδιού του να προσπαθεί να μειώνει όσο μπορεί την καταστροφική δράση της συγκινησιακής πανούκλας.

Διαβάζοντας όσα ακολουθούν, διαπιστώνουμε ότι με τη δράση του συνετέλεσε στην ευρύτερη πληροφόρηση χιλιάδων ατόμων για ζωτικά θέματα υπέρ της ζωής, της υγείας και του περιβάλλοντος, που καλύπτουν το χώρο των επιστημών, οι οποίες είτε καθορίζουν, είτε διαμορφώνουν, είτε αλλάζουν τη ζωή μας.

Κάλεσε από το εξωτερικό επιστήμονες ή έδωσε το βήμα σε Έλληνες επιστήμονες για να αναπτύξουν τις απόψεις τους σε τομείς που σχετίζονται με την ιατρική, ψυχιατρική, ψυχολογία, μαιευτική, εκπαίδευση, περιβάλλον, βιοκλιματική δόμηση, και κυρίως σε επιστήμονες της Οργονομίας, της επιστήμης που ίδρυσε ο Βίλχελμ Ράιχ, του οποίου ο μόνος επιστημονικός οργανισμός που συνεχίζει πλήρως και επάξια το έργο του είναι το Αμερικανικό Κολέγιο Οργονομίας, (Α.Κ.Ο.).

Πριν προχωρήσουμε, αξίζει να σημειωθεί κάτι σημαντικό. Οι εκδηλώσεις του Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας, όπως γνωρίζουν καλά όσοι συμμετείχαν, ήταν (και είναι) γεμάτες αναζωογονητική πνοή και μεγάλη ευχαρίστηση. Ορισμένες, βιώθηκαν ως συγκλονιστικές, με τις εξαιρετικές γνώσεις που παρείχαν, ώστε για κάποια άτομα αποτέλεσαν την ώθηση για τη μεγάλη αλλαγή, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στη δύσκολη περιοχή του επαγγελματικού προσανατολισμού.

 

Η ανάλυση του χαρακτήρα και η οργονοθεραπεία

Το Αμερικανικό Κολέγιο Οργονομίας αποδέχεται την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Θράκης για έναν επιστήμονα του Α.K.Ο., που θα δώσει διαλέξεις για την Οργονομία. Το πανεπιστήμιο καλύπτει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και τη διαμονή του στην Αλεξανδρούπολη. Με την κάλυψη των υπολοίπων δαπανών από τον Ε.Σ.Ο., ο Ρίτσαρντ Σουόρτσμαν έρχεται τον Απρίλιο του 1989 στην Ελλάδα.

Ο Ρίτσαρντ Σουόρτσμαν σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δίνει τρεις διαλέξεις στην Αλεξανδρούπολη.

Ενώπιον των ψυχιάτρων αναφέρεται στο θέμα: «Η ανάλυση του χαρακτήρα και η οργονοθεραπεία». Στους νοσηλευτές εξηγεί πώς συμβαίνει: «Η πρόληψη της θωράκισης στα παιδιά». Μπροστά σε τεταρτοετείς και πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής μιλά με θέμα: «Οι βασικές αρχές της οργονοθεραπείας σε σχέση με τις βασικές ψυχαναλυτικές έννοιες».

Στη συνέχεια ο Σουόρτσμαν μιλά στη Θεσσαλονίκη στις 13 Απριλίου μπροστά σε ένθερμο κοινό για τον Ράιχ, αναλύοντας την ενεργειακή θεωρία και την ιατρική οργονοθεραπεία. Ο τίτλος της ομιλίας είναι: «Οι βασικές αρχές της οργονοθεραπείας σε σχέση με τις βασικές ψυχαναλυτικές έννοιες».

Στην Αθήνα, στις 14 Απριλίου του 1989, σε αίθουσα του Πολυτεχνείου, μπροστά σε ένθερμο κοινό, κυρίως φοιτητών, ο Σουόρτσμαν μιλά εκ νέου για τις «Βασικές αρχές της οργονοθεραπείας σε σχέση με τις βασικές ψυχαναλυτικές έννοιες».

 

Η πρώτη εκδρομή του Ε.Σ.Ο. στα Γρεβενά

Αναπτύσσεται προβληματισμός για την εξεύρεση μιας κατασκήνωσης ή περιοχής όπου η απουσία περιβαλλοντικής και ενεργειακής ρύπανσης θα ήταν ιδανικό περιβάλλον τόσο για οργονομικά πειράματα στο χώρο της βιοφυσικής όσο και για διακοπές.

Για το σκοπό αυτό ομάδα μελών ξεκινά μια εκδρομή - εξερεύνηση στα βουνά των Γρεβενών στα μέσα Οκτωβρίου. Οι εντυπώσεις από το φυσικό περιβάλλον της Πίνδου είναι θαυμάσιες. Σημαντικός χρόνος των συζητήσεων αφορά τον προβληματισμό για την ίδρυση σχολείου αντιαυταρχικής αγωγής.

Το 5ο «Περιοδικό της Οργονομίας»

1989 To 5o PeriodikoΤο Περιοδικό της Οργονομίας (τεύχος 5)

Το Νοέμβριο του 1989 εκδίδεται το 5ο «Περιοδικό της Οργονομίας». Αυτή τη φορά οι εκδόσεις «Θυμέλη» έχουν αναλάβει την έκδοση του περιοδικού.

Η Θεοδότα Χασάπη είναι επιστημονική σύμβουλος. Συμμετέχουν και άλλοι φίλοι και μέλη του Ε.Σ.Ο.

Τα κυριότερα άρθρα που παρουσιάζονται είναι:

Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο σχολείο, της Πατρίτσιας Χάμφρεϊ (Patricia Hamphrey).
Ψυχικές διαταραχές και οργασμός, του Βίλχελμ Ράιχ.
Ένας παθητικός θηλυπρεπής στη γενετησιότητα, του Τσαρλς Κόνια.
Το ερυθρό αιμοσφαίριο, του Τσαρλς Κόνια.
Σχόλια του Ράιχ, από τον Μάιρον Σάραφ.

Το «Τεστ αίματος Ράιχ»

1989 HasapiΗ νευρολόγος - ψυχίατρος Θεοδότα ΧασάπηΤο Νοέμβριο του 1989 η νευρολόγος - ψυχίατρος Θεοδότα Χασάπη δίνει μια ακόμα διάλεξη για το «Τεστ αίματος Ράιχ».

Το τεστ αίματος Ράιχ είναι μέθοδος για την αξιολόγηση της οργονοενεργειακής φόρτισης του ατόμου μέσω της παρατήρησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων νωπού αίματος, χωρίς χρήση χρωστικών ουσιών. Όπως διακρίνεται στη φωτογραφία, η αριστερή εικόνα δείχνει ερυθρά αιμοσφαίρια σε μεγέθυνση 800x, κατά την έναρξη της αξιολόγησης. Η δεξιά αποδίδει την εικόνα του αίματος αφού έχουν περάσει 45 λεπτά. Στη διάρκεια του τεστ τα κύτταρα του αίματος χάνουν σταδιακά την οργονοενεργειακή τους φόρτιση. Η ενέργεια που παραμένει συγκεντρώνεται σε μικρές μπλε κύστεις (βιόντα), που βρίσκονται στην εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων, όπως φαίνεται στη δεξιά εικόνα. (Μεταξύ πολλών άλλων που εξετάζονται σε αυτό το τεστ, είναι μια παράμετρος αξιολόγησης που αφορά την ταχύτητα εμφάνισης των βιόντων. Όσο ταχύτερα εμφανίζονται τα βιόντα, τόσο περισσότερο εξασθενημένη έχει αποδειχθεί πώς είναι η οργονοενεργειακή ζωτικότητα του αίματος και συνακόλουθα του ατόμου).

1989 Blood testΟι δύο φωτογραφίες δείχνουν δύο διαφορετικές καταστάσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προέρχονται από ιστοσελίδα του Αμερικανικού Κολεγίου Οργονομίας. Το θέμα της αφορά εργαστηριακά σεμινάρια που προσφέρει το Α.Κ.Ο. σε άτομα με ή χωρίς επιστημονική εκπαίδευση, με στόχο να γίνουν γνωστά ευρύτερα ορισμένα από τα οργονοενεργειακά φαινόμενα (http://www.orgonomy.org/training_lab_course.html).

Παρουσιάζεται η βιντεοταινία "Το αίμα" στην οποία βλέπουμε τις διαφορές στο αίμα ασθενών και υγιών ατόμων όπως φαίνονται με το οπτικό μικροσκόπιο. Βλέπουμε επίσης τη διαφορετική διαδικασία αποσύνθεσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταξύ υγιών ατόμων και καρκινοπαθών, αλλά και άλλων ασθενών με βιοπάθειες. Σε αυτή την ταινία βλέπουμε βακίλους -Τ ακριβώς όπως τους περιγράφει ο Βίλχελμ Ράιχ στο βιβλίο του «Η βιοπάθεια του καρκίνου».