1974-1984 Πώς ήρθε στην Ελλάδα η Οργονομία

Η πτώση της χούντας των συνταγματαρχών το 1974 όχι μόνο έβγαλε τους Έλληνες πολίτες από το γύψο της δικτατορίας επαναφέροντας τα χαμένα συνταγματικά τους δικαιώματα, αλλά άλλαξε και τον ψυχισμό τους. 

Ο εκδοτικός χώρος κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης γνώρισε τεράστια ώθηση προσφέροντας στους Έλληνες βιβλία που απηχούσαν την πρωτοπορία της διανόησης. Όπως ήταν φυσικό μέσα σε αυτό το κλίμα εκδόθηκαν βιβλία του Βίλχελμ Ράιχ και οι πρώτες και πρώτοι φοιτήτριες και φοιτητές (κυρίως της ιατρικής) με ανοιχτά και ανήσυχα μυαλά επαναλαμβάνουν τα πειράματά του, γοητευμένοι από τις ανακαλύψεις του, διψασμένοι για γνώση και εκπαίδευση πάνω στις εφαρμογές της Οργονομίας σε προσωπικούς και επαγγελματικούς τομείς, ενώ ορισμένοι τολμηροί πειραματίζονται και με συσσωρευτές οργόνης.

Στους χώρους των πανεπιστημίων οι συζητήσεις για τις κοινωνικές και ατομικές προεκτάσεις και εφαρμογές των ανακαλύψεων του Ράιχ είναι συχνές και η δίψα για γνώση, εκπαίδευση και προσωπική θεραπεία μεγάλη. Ορισμένοι αναζητούν εκπαιδευτικό οργανισμό για μετεκπαίδευση στην Οργονομία και γιατρό οργονομιστή για ψυχοθεραπεία.

Η έρευνα ανάμεσα σε νεοραϊχικούς θεραπευτές που υποστηρίζουν ότι ακολουθούν τις ανακαλύψεις του Ράιχ αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με το εύρος των ανακαλύψεών του. Επειδή δεν έχουν επαρκή εκπαίδευση και δεν κάνουν προσωπική ψυχιατρική οργονοθεραπεία, αν και αποδέχονται μέρος των ανακαλύψεών του, στην ουσία τις διαστρεβλώνουν. Αυτό το γεγονός οδηγεί ορισμένους στο Αμερικανικό Κολέγιο Οργονομίας, (Α.Κ.Ο.) (American College of Orgonomy - ACO).

Η αρχή γίνεται από μια χούφτα επιστημόνων, διψασμένων για ουσιαστική γνώση, που αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο Μόναχο στις 14 Ιουνίου για να παρακολουθήσουν το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οργονομίας, στις 15, 16, 17 και 18 Ιουνίου του 1984. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο μετά το θάνατο του Βίλχελμ Ράιχ (Wilhelm Reich, M.D.), το οποίο οργανώνεται από το Αμερικανικό Κολέγιο Οργονομίας.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο που κρατούσε ο μετέπειτα περιβαλλοντολόγος Νίκος Νικολαΐδης, η απόφαση για συμμετοχή στο συνέδριο λαμβάνεται στις 24 Μάρτη του 1984, στο σπίτι της νευρολόγου - ψυχιάτρου Θεοδότας Χασάπη.

Όπως γράφει ο Ν. Νικολαΐδης, φτάνουν στο μουντό και βροχερό Μόναχο την Παρασκευή στις 5.30 το πρωί. Βρίσκουν την πανσιόν όπου θα έμεναν και αφού ετοιμάζονται, ξεκινούν για το ξενοδοχείο «Penta Hotel», όπου στις 10 το πρωί αρχίζει το ιστορικό συνέδριο της Οργονομίας.

Οι παρακολουθούντες τις εργασίες είναι περίπου 200 άτομα. Εκτός των Ελλήνων και Γερμανών, έχουν μεταβεί εκεί άτομα από την Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Οι εργασίες ξεκινούν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τότε προέδρου του Α.Κ.Ο. Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker, M.D. O.S.J. Medical Orgonomist), τον οποίο ο Βίλχελμ Ράιχ είχε ορίσει υπεύθυνο για την εκπαίδευση των γιατρών οργονομιστών και τη συνέχιση του έργου του.

Στη συνέχεια γίνεται γενική παρουσίαση των θεμάτων του συνεδρίου. Εξετάζεται το θέμα των δικαστικών περιπετειών του Ράιχ και τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που είχαν έρθει στο φως για τη δράση της F.D.A. (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) εναντίον του Ράιχ.

Ακολουθεί παρουσίαση των τριών κύριων τομέων της Οργονομίας.
A) Βιολογία, φυσική και αστροφυσική.
Β) Ψυχιατρική.
Γ) Εκπαίδευση.
Αυτή η ιστορική αναδρομή δεν προσφέρεται για αναλυτική παρουσίαση των εργασιών του συνεδρίου, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τσαρλς Κόνια (Charles Konia, M.D. Medical Orgonomist), μεταξύ άλλων, αναλύει τις βιοπάθειες, μια μεγάλη κατηγορία ασθενειών, η αιτιολογία και η παθογένεια των οποίων γίνονται κατανοητές υπό το πρίσμα της Οργονομίας, ενώ αποτελούν αίνιγμα για την παραδοσιακή ιατρική.

Για την ιστορία παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις εντυπώσεις της συνέδρου Γαλλο-Αμερικανίδας Marie-Francoise Rosat, η οποία εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνη για την καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την ανέγερση των κτηρίων του Α.Κ.Ο. 

«Τα συναισθήματα που μου άφησε το συνέδριο ήταν μείγμα από θαυμασμό, κατάπληξη, λύπη και ευτυχία, που λόγω του μεγέθους τους προκάλεσαν επανάσταση μέσα μου. Οι ομιλητές ήταν σοβαροί, ενδιαφέροντες και ακριβείς σε όσα έλεγαν, ενώ ταυτόχρονα ήταν απλοί, με πολύ μεγάλη επαφή, ανθρώπινοι και γεμάτοι χιούμορ!

Τελικά τα διαφορετικά θέματα που παρουσιάζονταν το ένα μετά το άλλο επειδή ήταν συγκινησιακά έντονα φορτισμένα, με πλημμύρισαν με πολύ βαθιές συγκινήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχαμε σχεδόν καθόλου κενό χρόνο μεταξύ των ομιλητών για να καταφέρουμε να αφομοιώσουμε την ολότητα των όσων παρακολουθούσαμε».

Είναι γεγονός ότι τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους άγνωστα και συναρπαστικά και ότι η διαστολή ήταν διαρκής. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας οι Ελληνίδες και Έλληνες συναντούν τον γιατρό οργονομιστή Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ (Richard Blasband, M.D. Medical Orgonomist) και οριστικοποιούν τον ερχομό του στην Ελλάδα για μια σειρά σεμιναρίων, δραστηριοτήτων και ανοιχτή διάλεξη με θέματα Οργονομίας.

Η ομάδα των Ελλήνων στο Μόναχο συναντιέται επίσης με τον μετέπειτα βιογράφο του Ράιχ Μάιρον Σάραφ (Myron Sharaf, Ph.D.), ο οποίος εκφράζει την επιθυμία να έρθει στην Ελλάδα, κάτι που τελικά δεν έγινε δυνατό.

1984 BlasbandΟ Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ (δεξιά) κατά τη διάρκεια της δημόσιας ομιλίας του με τίτλο «Το έργο του Βίλχελμ Ράιχ και το μέλλον του ανθρώπου», στη Θεσσαλονίκη το 1984.Η στιγμή του ερχομού ενός γιατρού οργονομιστή έρχεται και στις 20 Ιουνίου του 1984 ο Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ με τη σύζυγό του Καθλίν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω απεργιών ως συνήθως. Ξεκινά κάνοντας συνεδρίες οργονοθεραπείας σε όσες και όσους ενδιαφέρονται.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιούνται θεωρητικά και εργαστηριακά σεμινάρια. Αναλύονται θέματα όπως: «H ψυχιατρική οργονοθεραπεία», «Oι βιοπάθειες και ειδικά η βιοπάθεια του καρκίνου». Το δεύτερο μέρος των σεμιναρίων επαναλαμβάνει στην ουσία ένα μικρό μέρος των βιοφυσικών πειραμάτων του Ράιχ.

Προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ για τα «Βιόντα» και ακολουθεί εργαστηριακό σεμινάριο: «Η καλλιέργεια των βιόντων» τα οποία παρατηρούνται στο μικροσκόπιο. Οι παραβρισκόμενοι παρακολουθούν τη θεωρητική ανάλυση και την εργαστηριακή εφαρμογή για το «Τεστ αίματος Ράιχ» που γίνεται με δανεικό μικροσκόπιο από το φαρμακείο Μπακάκου!

Συμμετέχουν αρκετοί γιατροί που νιώθουν ότι τους ανοίγονται νέοι δρόμοι κατανόησης των ασθενειών. Ακολουθούν μια σειρά σεμιναρίων βιοφυσικής με θέματα το φαινόμενο της υπερδιέγερσης της οργόνης όπως είναι «Η κατάσταση όρανουρ», «Η κατάσταση Θ.ΟΡ.», (θανατηφόρα ή λιμνάζουσα οργονοενέργεια) αλλά και «Η ερημοποίηση της Γης». Όπως γράφει ο Νίκος Νικολαΐδης στο σημειωματάριό του, το ζήτημα είναι τεράστιο και φάνηκε αδύνατο να καλυφθεί στον περιορισμένο χρόνο της μιας ημέρας.

Την επόμενη μέρα οργανώνεται ανοιχτή ομιλία στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το θέμα της ομιλίας του Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ είναι: «Το έργο του Βίλχελμ Ράιχ και το μέλλον του ανθρώπου». Η αίθουσα πλημμυρίζει από κόσμο και ο ομιλητής εντυπωσιάζεται από τη συμμετοχή των Ελλήνων.

Η ομιλία του γεννά δεκάδες ερωτήματα. Οι ακροατές παραμένουν για ώρες συμμετέχοντας σε συναρπαστική συζήτηση. Οι ιδέες και οι απορίες ξεπηδούν σαν βροχή δημιουργώντας μεγάλη φόρτιση.

Η συζήτηση τραβά σε μάκρος. Τελικά οι άνθρωποι της αίθουσας αναγκάζονται να ζητήσουν τη διακοπή της εκδήλωσης επειδή έπρεπε να κλείσει κάποτε ο χώρος.

Ο στενός κύκλος Ελλήνων που είχαν καλέσει τον Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ συνεχίζει τη βραδιά του σε γνωστή ταβέρνα, όπου παραμένουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την επόμενη μέρα ο Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ και η γυναίκα του Καθλίν, φανερά συγκινημένοι από την πολυπληθή συμμετοχή και το πάθος των Ελλήνων για την Οργονομία (η Καθλίν είναι με δάκρυα στα μάτια), πετούν για Φρανκφούρτη και στη συνέχεια για Αμερική.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται ο αρχικός κύκλος της ιστορικής δραστηριότητας των πρωτοπόρων που εισήγαγαν στον ελληνικό χώρο ένα λειτουργικό τρόπο σκέψης και έβαλαν τα θεμέλια για να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι πλήρεις και χωρίς διαστρεβλώσεις ανακαλύψεις του Ράιχ.

1974 1984-HasapiMDΗ νευρολόγος - ψυχίατρος Θεοδότα Χασάπη εργαζόμενη στο Αμερικανικό Κολέγιο της Οργονομίας σε ερευνητικά προγράμματα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στην ιατρική οργονοθεραπεία.Η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ κινητοποιεί και εμπνέει. Η πρώτη επιστήμονας που αποφασίζει να εκπαιδευτεί στην ψυχιατρική οργονοθεραπεία είναι η νευρολόγος - ψυχίατρος Θεοδότα Χασάπη. Μεταβαίνει στις Η.Π.Α., στο Αμερικανικό Κολέγιο της Οργονομίας, όπου πραγματοποιεί εκτενείς και εντατικές σπουδές στην ιατρική οργονοθεραπεία. Εργάζεται επίσης στο Elsworth F. Baker Oranur Research Laboratory του Α.Κ.Ο. και συμμετέχει στα ερευνητικά προγράμματα, μελετώντας τη θεωρητική, εργαστηριακή, κλινική και βιοφυσική διαδικασία των φαινομένων της επιστήμης της Οργονομίας. Αποκτά τον τίτλο της γιατρού οργονομίστριας.

Με την επιστροφή της Θεοδότας Χασάπη στην Ελλάδα το 1986, η αρχική ομάδα της οποίας αυξανόταν ο αριθμός συμμετεχόντων, αποκτά νέα ώθηση. Ξεκινούν ζυμώσεις και προβληματισμοί για το πώς θα αναπτυχθεί η Οργονομία στην Ελλάδα.

Η πρώτη σκέψη όλων είναι να εκδοθεί στα ελληνικά το αμερικανικό περιοδικό «The Journal of Orgonomy», η δεύτερη, να ξεκινήσουν διαλέξεις με καθημερινά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο. Επίσης, αρχίζει να καλλιεργείται η σκέψη για κάποιου είδους δομή που θα προωθούσε την επιστήμη της Οργονομίας.