Βιβλία άλλων συγγραφέων ξενόγλωσσα

Βιβλία άλλων συγγραφέων για τον Ράιχ και την Οργονομία (ξενόγλωσσα)

"Man in the Trap", του Elsworth Baker. Αφορά τη μόνη επιστημονική και συστηματική καταγραφή της επιστήμης της ιατρικής οργονομίας. Βιβλίο ανωτάτου επιπέδου, που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές γραμμένο από τον γιατρό οργονομιστή Έλσγουορθ Μπέικερ, μαθητή τού Ράιχ, που ο Ράιχ τον εκτιμούσε περισσότερο από όλους. Ενόσω ζούσε τον όρισε υπεύθυνο για την εκπαίδευση γιατρών οργονομιστών, ενώ του είχε εμπιστευθεί και τη θεραπεία μελών της οικογενείας του.
(Collier Books, New York).

"The Emotional Plague - The Root of Human Evil" του γιατρού οργονομιστή Charles Konia. Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα κολοσσιαίο επίτευγμα δεδομένου ότι αποκαλύπτει με επιστημονικό και συστηματικό τρόπο τη δράση της συγκινησιακής πανούκλας στον κοινωνικό χώρο. Η ύπαρξη, οι τρόποι κάλυψης και οι τρόποι λειτουργίας της συγκινησιακής πανούκλας, όπως ονόμασε ο Ράιχ το φαινόμενο της καταστροφικής κοινωνικής δραστηριότητας, είναι μια τεράστια ανακάλυψη, που δεν έχει γίνει έως σήμερα κατανοητή από τις καθ' ύλην αρμόδιες επιστήμες της ψυχιατρικής, ψυχολογίας και πολιτικής - κοινωνικής ανθρωπολογίας.(1)
(ACO Press P.O. Box 490 Princeton, NJ 08542).

"Wilhelm Reich and Orgonomy" του Ola Raknes. Το μόνο που μπορεί να αναφερθεί γι' αυτό το βιβλίο είναι ότι αποτελεί έξοχη παρουσίαση των θεωριών, ανακαλύψεων, αλλά και της προσωπικής πορείας του Ράιχ.
(Penguin Books – Baltimore, Maryland).

"My Eleven Υears With Wilhelm Reich" του Elsworth Baker. Συγκλονιστική παράθεση της ιστορικής εξέλιξης των ανακαλύψεων όσο και της δράσης του Ράιχ και των συνεργατών του στις ΗΠΑ.
(ACO Press P.O. Box 490 Priceton, NJ 08542).

"Before the Begining of Time" του Jacob Meyerowitz. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο βιβλίο επειδή ο συγγραφέας του βαδίζοντας στα βήματα του Ράιχ όχι μόνο διασαφηνίζει ζητήματα για τον οργονομικό λειτουργισμό και την οργονομετρία, αλλά επιχειρεί να εξελίξει τις ανακαλύψεις του Ράιχ. Ο οργονομικός λειτουργισμός, συνιστά τεράστιο βήμα προς έναν καλύτερο τρόπο σκέψης. Είναι μια ανακάλυψη που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την ανάλυση του χαρακτήρα, τη λειτουργία του οργασμού και των βιόντων, επειδή αφορά τον τρόπο σκέψης, ο οποίος όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ράιχ, τον οδήγησε στην αποκάλυψη των βαθύτερων μυστικών της οργονοενέργειας.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι για τους κάθε είδους «ραϊχικούς», ακόμα και άλλους που αυτοπροβάλλονται ως συνεχιστές του έργου του Ράιχ, αυτός ο τρόπος σκέψης παραμένει άγνωστη περιοχή.

Ο οργονομικός λειτουργισμός εξελίσσεται σήμερα μόνο από το Αμερικανικό Κολέγιο της Οργονομίας μέσω της διεξαγωγής των τακτικών Σεμιναρίων Οργονομετρίας.
(RRP Publishers).

"Wilhelm Reich in Denmark" από την Ellen Siersted. Πρόκειται για μπροσούρα - βιβλίο, στην οποία περιγράφονται οι υπόγειες μεθοδεύσεις από τα ηγετικά κλιμάκια της χώρας, ψυχιάτρους και άλλα άτομα για την εκδίωξη του Ράιχ από τη Δανία. Με την ίδια μπροσούρα αντιλαμβανόμαστε ταυτόχρονα τη μεγάλη εκτίμηση που είχε κερδίσει ο Ράιχ σε χώρους επιστημόνων και διανοουμένων.

"A Book of Dreams", γραμμένο από το γιό τού Ράιχ, Peter Reich. Είναι μυθιστορηματική, αλλά αρκούντως σαφής αφήγηση των δραματικών γεγονότων της ζωής τού Ράιχ με τα μάτια ενός παιδιού.
(Η πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου από τις εκδόσεις Picador και η δεύτερη από τις εκδόσεις E. P. Dutton).

"Wilhelm Reich and the Cold War" του εκδότη και δημοσιογράφου - ερευνητή Jim Martin. Εξαιρετική έρευνα, εκτός ορισμένων πολύ λίγων σημείων που καλύτερα θα ήταν να μην συμπεριλαμβάνονταν, με την οποία αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων η δράση πρακτόρων στο στενό κύκλο του Ράιχ, αλλά και ευρύτερα όπως και η σχέση του με άτομα που βρίσκονταν στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης, ένα γεγονός που από τους βιογράφους του έχει εκτιμηθεί ως μια από τις ενδείξεις τής υποτιθέμενης τρέλας του.
(Flatland Books, California, USA).

"Fury on Earth" του Myron Sharaf. Το βιβλίο αυτό παρέχει πολύ αξιόλογη και αναλυτική περιγραφή της ζωής και των ανακαλύψεων του Ράιχ αν και υπάρχουν λίγα αλλά σημαντικά λάθη και είναι σαφή στοιχεία εμπάθειας από τον συγγραφέα.
(Hatchinson & Co, Publishers, LtD).

"Record of a Friendship", βιβλίο γραμμένο από τον ιδρυτή τού αντιαυταρχικού σχολείου Σάμερχιλ, Αλέξανδρο Νιλ. Είναι η παράθεση της αλληλογραφίας των δύο ανδρών με εξαιρετικά αποκαλυπτικό περιεχόμενο.
(Κυκλοφορεί στα ελληνικά σε δύο τόμους με τίτλο «Η καταγραφή μιας φιλίας - Η αλληλογραφία Βίλχελμ Ράιχ και Α. Σ. Νηλ», εκδόσεις «Αποσπερίτης»).

"Wilhelm Reich: A Personal Biography", της Ilse Ollendorff. Πρόκειται για βιογραφία του Ράιχ από τη δεύτερη σύζυγο του, που σχεδόν στο σύνολό της δίνει την αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας, εκτός ελάχιστων σημείων στα οποία υπεισέρχονται προσωπικές κρίσεις.
(Discus Books/Published by Avon).


(1): Ο γιατρός οργονομιστής Τσαρλς Κόνια αναφέρεται στις συνθήκες με τις οποίες καταφέρνει να μένει στο παρασκήνιο η συγκινησιακή πανούκλα με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του. Όπως διευκρινίζει:

 

Η ύπαρξη της συγκινησιακής πανούκλας εξαρτάται από την αντίληψή του καθενός και γι΄ αυτό καταφέρνει να παραμένει στο παρασκήνιο.

Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο; Γιατί δεν μπορούν οι άνθρωποι να αντιληφθούν την παγκόσμια ασθένεια της θωρακισμένης ανθρωπότητας; Η δυσκολία στην κατανόηση βρίσκεται κυρίως στους αμυντικούς τρόπους που λειτουργεί η ανθρώπινη σκέψη.

Εάν συγκρίνουμε τις μεταδοτικές ασθένειες στο χώρο της ιατρικής, όπως η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα ή ακόμα και η χολέρα με τις μεταδοτικές βιο-κοινωνικές ασθένειες, όπως η συγκινησιακή πανούκλα, τότε γίνεται σαφές ότι στην περίπτωση των ιατρικών ασθενειών τα παθογόνα που προκαλούν τις ασθένειες δεν κρίνονται με ηθικό τρόπο, δηλαδή ως "καλά" ή ως "κακά", ως "σωστά" 'η ως "λάθος".

Επιπλέον δεν τίθεται το ηθικό ζήτημα εάν το παθογόνο "σκόπευε" ή είχε την πρόθεση" να προκαλέσει την ασθένεια. Τέτοιες ηθικολογικές ιδέες για τις μολυσματικές ασθένειες υπήρχαν στους προηγούμενους αιώνες ως μέρος της κοινωνικής σκέψης. Εάν σήμερα κρίναμε τις μολυσματικές ασθένειες με ηθικολογικά κριτήρια οι επιστήμες της βακτηριολογίας και ιολογίας δεν θα υπήρχαν, και η γνώση για τις μολυσματικές ασθένειες θα βρισκόταν στο σημείο όπου ήταν πριν 300 χρόνια.

Ακριβώς εδώ βρισκόμαστε όταν οι άνθρωποι κρίνουν καταστροφικές ιδέες και συμπεριφορές. Τις κρίνουν ηθικολογικά σαν να είναι κάτι σωστό ή λάθος. Το προϊόν ενός ενάρετου ή ανόσιου ατόμου ή συνέπειες από τη δράση ενός ατόμου με καλές ή κακές προθέσεις.

Αυτές οι ιδέες είναι παραδείγματα αμυντικού τρόπου σκέψης που είναι θωρακισμένος και οι ηθικολογικές τάσεις πίσω από αυτό τον τρόπο σκέψης βρίσκονται στον καθένα συμπεριλαμβάνοντας το χώρο της πολιτικής τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς.

Αυτο το χώρο της ιατρικής επιστήμης, τον είδαμε να εξελίσσεται επειδή εξέταζε τη λειτουργία των παθογόνων και τη σχέση τους με τη ζωή και τον φιλοξενούνται οργανισμό ανεξάρτητα από το εάν ήταν καταστροφικός σε αυτόν.

Ωστόσο, αναφερόμενοι στα κοινωνικά προβλήματα, πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: Ποιες είναι οι συνέπειες ή οι λειτουργίες που συντελούνται στους άλλους από τη συμπεριφορά ή τις σκέψεις ενός ατόμου;

Είναι βλαβερές οι συνέπειες για τον πυρήνα λειτουργίας της ανθρώπινης ζωής; Θέτοντας αυτές τις ερωτήσεις αναδύεται αμέσως και καθαρά η λειτουργία της συγκινησιακής πανούκλας ως μιας μεταδοτικής βιο-κοινωνικής ασθένειας και ταυτόχρονα το πρόβλημα της καταστροφικότητας των άρρωστων ανθρώπων απομακρύνεται από τον ηθικολογικό τρόπο σκέψης. Επιπλέον, τέτοιου είδους καταστροφική συμπεριφορά βγαίνει έξω από το πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού κόστους, που κρατά δέσμια την πολιτική.

Πηγή

http://charleskonia.com/2013/02/27/the-problem-of-recognizing-the-emotional-plague/